POZOVI 192 I SPREČI FEMICID: Kad SRBENDA hoće da bije sve na GEJ PARADI, ali neće da brani MAJKU od NASILNOG OCA
Foto: Milica Dujaković

milica opasnica

POZOVI 192 I SPREČI FEMICID: Kad SRBENDA hoće da bije sve na GEJ PARADI, ali neće da brani MAJKU od NASILNOG OCA

Ako trpite nasilje ili znate nekog ko trpi nasilje, pozovite SOS telefon 0800 - 35 00 36 ili POLICIJU NA 192

Objavljeno:
Milica Stanimirović

Dobar dan, Srbi i Srpkinje, vreme je da glasno progovorimo o ovoj temi. Toliko glasno da nas grlo zaboli, a krv proključa.

Verujem da ste svi čuli za termin FEMICID, a isto tako verujem da ga koristite samo kada treba nešto da se objavi na Instagram, pogotovo ako šeruju svi živi pa postane trend. Dakle, za one koji ne znaju, femicid je najekstremniji oblik rodno uslovnog nasilja tj. ubistvo žena jer su žene.

Femicidi se dele u dve kategorije, intimni i neintimni femicid. Prvi se odnosi na ubistvo osobe ženskog pola od sadašnjeg ili bivšeg partnera, a drugi na ubistvo žene od osoba s kojima nisu bile u intimnoj vezi. Dakle, žene se ubijaju jer su rođene bez penisa, bez obzira da li ste ih nekada voleli ili ne.

Statistike pokazuju da žrtva muškog nasilja može biti bilo koja žena, bez obzira na godine i obrazovanje, materijalnu situaciju ili nacionalnost... Nasilnik isto tako, bilo ko. Nisu naši stari džabe smislili poslovicu "u selu je med, a u kući jed".

Ubistvo, Najnovija vest, Smrt
foto: Profimedia, Espreso ilustracija

Kako smo mogli da pročitamo u medijima, Autonomni ženski centar, u prvih osam meseci 2022. godine je zabeležio da je u našoj lepoj Srbiji ubijeno najmanje 23 žena, ZAMISLITE 23! Većina je, sigurna sam, trpela nasilje partnera godinama pre ubistva, a kako kažu dokone žene u komentarima na Fejsbuku - ŠTO NIJE OTIŠLA AKO JU JE TUKAO? KO ZNA ŠTA JE ONA RADILA...

Neću lako preći preko komentara koje sam mogla da pročitam na društvenim mrežama, a izdvojiću one koji su izazvali bes u meni:

- VIDITE KAKVE SU JOJ SLIKE NA FEJSU, ČOVEKU VEROVATNO PREKIPELO

- IZGLEDA MI KO OPAJDARA NEKA, TO SAMO ONI ZNAJU PRAVU ISTINU, NE TREBA MU ODMAH SUDITI

- NAŠLA BOGATOG MATORCA, ZATO JU JE UBIO

- ZNAM OVAJ PAR, NIJE ONA BILA CVEĆKA

- DA JE UBIJEN MUŠKARAC NE BI BILA OVOLIKA BUKA

- ZA SVAĐU JE POTREBNO DVOJE, SIGURNO GA DOVELA DO LUDILA

Nasilje, Beograd, Devojka
foto: Espreso

U Srbiji je pre 5 godina donet Zakon o sprečavanju nasilja u porodici, a koji je trebalo da spreči nasilnika u nameri da naudi žrtvi, ali iskrena da budem to nije dovoljno. Femicid se mora prihvatiti kao "posebno kazneno delo", a ne "obično ubistvo" i pojačati kazne za počinioce istog. Žene se ovde ubijaju JER SU ŽENE!

Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji „većinu slučajeva femicida počine partneri ili bivši partneri, pri čemu je pre toga često prisutno zlostavljanje, pretnje ili zastrašivanje, seksualno nasilje ili situacije u kojima žene imaju manju moć ili manje sredstava od svojih partnera

ZAŠTO ŽENE TRPE NASILJE?

Hiljadu puta sam rekla "što ne ode od njega, vidi šta joj radi, neka ga prijavi policiji", a onda se i ugrizem za jezik i shvatim da nisu sve žene u situaciji da to urade. Kako? To uopšte nije jednostavno, žrtvi nikad nije jednostavno. Iako ja nisam imala problem sa batinjanjem od strane partnera tek kada sam imala blisku osobu koja trpi porodično nasilje shvatila sam kolika je to muka. Muka su batine, a još veća muka je ŠTA URADITI. Potrebno je dosta snage da žrtva kaže DOSTA JE BILO i napravi radikalan potez, a baš iz tog razloga se divim takvim ženama.

Nasilje, Beograd
foto: Profimedia

Hajde da prođemo još jednom ZAŠTO ŽENE TRPE NASILJE:

1. Trpi iz straha da partner ne naudi još više deci i njoj ako ga napusti

2. Trpi jer nema podršku i nema gde da ode, trpi i zbog osude javnosti

3. Trpi jer nema novca da sama odgaja decu, takođe jer nema podršku porodice, a o alimentaciji neću ni da govorim

4. Trpi jer će njen čovek dobiti samo ZABRANU PRILASKA, a svakako će joj PRIĆI

5. Trpi jer misli da nema izlaza iz ovog problema, da će zauvek dobijati batine

6. Trpi jer misli da će on da se promeni zbog nje i dece, da je ipak voli budući da zna jednom godišnje da bude fin prema njoj

7. Trpi jer njena okolina ne zna ništa drugo da kaže sem "ma nije tebi najgore, slušaj šta se desilo..."

Mnoge žene nikada ne progovore o porodičnom nasilju, svoje modrice vešto kriju, a ako ne znaju baš da sakriju njihove modrice retko ko i vidi. Kada ih i primete ljudi neće ništa uraditi povodom toga jer to "NIJE NJIHOVA STVAR". To jeste naša stvar, kako se brojke femicida ne bi povećavale ovim intenzitetom iz meseca u mesec.

Nije dovoljno reći JADNA ONA, već delati. Razgovarati, prijaviti, osvestiti. Nije okej pretiti homoseksualcima što hoće da šetaju Beogradom i onda doći kući i pretući ženu. Nije kul ići na litije i posle toga kulirati plač i vrisak komšinice dok je muž bije u stanu pored vas. Nije zanimljivo pričati o porodičnim vrednostima, a majku nisi nikad odbranio od oca nasilnika.

Milica Opasnica
foto: Milica Stanimirović

Verujem da će biti žena koje doživljavaju nasilje od strane partnera i koje sada čitaju kolumnu te ih molim da sledeći tekst pročitaju pažljivo:

Prilikom prijavljivanja nasilja policiji, možeš se predstaviti ili ostati anonimna - u oba slučaja prijava će biti razmatrana, bez obzira na to da li si prijavu za nasilje podnela jednom ili više puta, institucije su dužne da postupaju po svakoj prijavi koje dobiju (prijavi svaki put), možeš da ga prijaviš lično, preko telefona, mejla, pošte... u institucijama rade profesionalci koji su se školovali da ti pomognu u ovoj situaciji, nemoj da slušaš glupake koji kažu OVI IZ CENTRA NIŠTA NE RADE, POLICIJA NIŠTA NE RADI - svi su dužni da svoj posao rade savesno i verujem da će ti pomoći, prijavu uvek možeš da dopuniš, nemoj da se stresiraš ako se ne setiš svakog detalja. Institucije će naći rešenje za tebe i nemoj da te bude sramota zbog toga, mnogo žena je prošlo slično kao ti. Razgovaraj sa svojom porodicom, oni ti žele najbolje, a ukoliko nemaš dobar odnos sa porodicom verujem da će institucije naći rešenje i ti nećeš biti sama. Zaštiti sebe i svoju decu, a on se neće promeniti. Nikad nije kasno da prijaviš nasilje, nisi zakasnila ni za šta u životu i puno prilika ćeš imati. I dalje si lepa, iako ti se te modrice gade nemoj loše da misliš o sebi. Samo misli o tome koliko će život biti lep kad sve ovo prođe!

Ako te je nasilnik udaljio od prijatelja i porodice (sigurna sam da jeste) probaj ponovo da uspostaviš komunikaciju sa njima, nemoj da te bude sramota, sigurna sam da oni žele da ti pomognu.

Ubistvo, Zemun
foto: Zorana Jevtić

Idi kod lekara i uzmi potvrdu o povredama, fotografišite povrede, sve dokumentuj, ako ne smeš sad da prijaviš da imaš dokaz za kasnije.

Nisi jadna, ti si jedna hrabra, jaka, lepa, pametna i zanimljiva žena koja će napraviti čuda! Bez njega možeš sve i nemoj da ga slušaš kad ti govori one gadosti, on je čovek koji ima ozbiljan problem, a ti si žena koja može mnogo više od ovoga. Zamisli samo koliko je život lep bez njega, kada u miru odgajaš decu i dišeš punim plućima. Prilike će se otvoriti, samo budi vredna. Kad misliš da nema izlaza ne posustaj, život tek počinje i mnogo je lepši nego što misliš. Policija, Centar, Sigurna kuća, različita udruženja za pomoć žrtvama nasilja itd. nisu bauci i niko te neće gledati popreko, tu su da ti pomognu da što pre promeniš svoj život na bolje!

Voli što si žena jer ništa nije bolje i lepše nego biti žena!

POZOVI 192 I SPREČI FEMICID!

POTREBNA SI SEBI! POTREBNA SI DECI! POTREBNA SI RODITELJIMA, BRAĆI I SESTRI! POTREBNA SI BAKI I DEKI! POTREBNA SI PRIJATELJIMA! POTREBNA SI SVIMA NAMA!

23 ŽENE SU UBIJENE OVE GODINE, A NJIHOVA IMENA NE ŽELIM DA IKO ZABORAVI! OVAJ TEKST POSVEĆUJEM VAMA I MOLIM SE DA NAĐETE MIR

Tatjana Todorovic (57), Prokulje

Tatjana Perić (61), Kušiljevo

Katarina Prica (78), Beograd

Snežana Pavlović (45), Vranje

Samanta Vučković (31), Vlasotince

Snežana Petković (59), Titel

Marija Zarić (79), Golubac

Snežana Đuričić (61), Barajevo

Ana Živanović (41), Paraćin

Milena Milošević (35), Kragujevac

Zumreta Eminović (44), Tutin

Snežana Simić (47), Barajevo

Ana Kalbok (49), Sombor

Olivera Kurta (51), Stanišići

Ivana Radulov (50), Futog

Jagoda Savić (65), Beograd

Julijana Paunović (46), Petrovac na Mlavi

Blaženka Grbić Jovanić (39), Batajnica

Dragana Mihailović (55), Aranđelovac

Sebihara Drmaku (27), Beograd

Bonus video:

NAJPOŽELJNIJI RADNICI GRADSKE ČISTOĆE U ESPRESO IZAZOVU ZA DAN ZALJUBLJENIH: Beograđanke načisto ODLEPILE!
08:33

NAJPOŽELJNIJI RADNICI GRADSKE ČISTOĆE U ESPRESO IZAZOVU ZA DAN ZALJUBLJENIH: Beograđanke načisto ODLEPILE!

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media