ANA NIKOLIĆ JE OD GEJ IKONE POSTALA DEŽURNA SEKA PERSA: Evo šta se dešava na BALKANU kada BATA VOLI BATU!
Foto: Damir Dervišagić, Privatna arhiva, Profimedia

milica opasnica

ANA NIKOLIĆ JE OD GEJ IKONE POSTALA DEŽURNA SEKA PERSA: Evo šta se dešava na BALKANU kada BATA VOLI BATU!

Ana je oduvek bila miljenica LGBT populacije, pogotovo iz perioda kada je bila dobro sa Karleušom, pa njihov čuveni poljubac u emisiji, iako možda njoj nije izgledao previše “lezbo”, gej populaciji je dao vetar u leđa.

Objavljeno:
Milica Stanimirović

Negde sam pročitala da je u Srbiji homofobija toliko opšta i rasprostranjena da je na nivou tradicionalne vrednosti koja se prenosi s kolena na koleno. Ima istine, budući da sam više puta čula da očevi svojim sinovima objašnjavaju da su gej osobe “bolesnici”, “ludaci” i da ih treba sve pobiti ili bar prebiti. Homofobija je prisutna baš svuda, a vidimo je i u medijima. Mogu da primetim da gej osobe imaju vrlo malo medijskog prostora gde mogu otvoreno da govore o svojoj seksualnosti, ali nekako su i grupa o kojoj se u medijima najviše govori i to negativno, sa puno mržnje, tačnije homofobi imaju dosta prostora da iskažu svoje mišljenje o ovoj seksualnoj manjini.

Pre par dana Ana Nikolić je izazvala pravi skandal kada je izjavila da se slaže sa stavovima Crkve (par dana pre toga je vladika Nikanora prokleo Europrajd i dao otvoreni poziv na oružje protiv LGBT osoba), ali i rekla da “nema šta tu da se paradira”. “Šta sad, ja koja sam strejt treba da šetam po gradu i govorim da sam strejt?!”, rekla je Ana i “ostala živa”.

Ana je oduvek bila miljenica LGBT populacije, pogotovo iz perioda kada je bila dobro sa Karleušom, pa njihov čuveni poljubac u emisiji, iako možda njoj nije izgledao previše “lezbo”, gej populaciji je dao vetar u leđa.

Ana Nikolić
foto: Print Screen Youtube/Jelena Karleusa

Njene pesme su se mogle čuti u svim gej klubovima u Beogradu, a mnogi stilisti, frizeri i šminkeri koji su sređivali pevačicu pred nastup su bili gej. Za neke je bila i Gej ikona, a sociolozi savremene kulture gej ikonu definišu kao osobu koju prihvate i u velikoj meri popularizuju pripadnici LGBT populacije.

Iskrena da budem ne verujem da je Ana ortodoksni homofob, ali da nije smela ono da izgovori – nije. A sada ću objasniti i zbog čega, mada, na kraju krajeva, svi imamo pravo da iznosimo svoje mišljenje o svemu, zar ne?!

Ana Nikolić
foto: Damir Dervišagić

Prve parade su imale značajnu političku ulogu u emancipaciji LGBT osoba, jačanju vidljivosti i postavljanju zahteva za poštovanje prava osoba drugačije seksualne orijentacije, sprečavanje diskriminacije, kao i nasilja nad ovim seksualnim manjinama. Homoseksualne osobe dožvljavaju svakodnevno diskriminaciju, na meti su predrasuda, ali doživljavaju nasilje, psihičko i fizičko. Ti, Ana, možeš da uhvatiš svog dečka za ruku i da prošetaš po gradu, dok dva muškarca ili dve žene ako urade isto će dobiti kamen u glavu od prolaznika. Ne treba porediti strejt i homoseksualne osobe, ne doživljavaju i ne proživljavaju sve isto. Strejt osobama je dozvoljeno da javno vole, dok se gej osobe kriju od okoline, porodice, često i sebe…

Dakle, oni ne šetaju jer žele da Crkva ili javnost znaju sa kim se oni “kerembače” u krevetu, već da pokažu da i njihova ljubav ( ljubav dve odrasle osobe koje dobrovoljno stupaju u vezu – nema prisile) može da bude kao ljubav strejt osobe, čista, prava i velika. Ne teraju oni inat već traže slobodu, žele slobodno da vole i šetaju gradom u kom žive i rade.

Iako parade možda izgledaju kao neki karnevali, sa sve muzikom i kostimima, oni imaju jaku političku ulogu. Stop diskriminaciji, nasilju i predrasudama! I to je sve što moramo da znamo.

Parada ponosa
foto: EPA-EFE/FEHIM DEMIR

Mnoge gej osobe odlaze iz manjih sredina, napuštaju svoje porodice jer nisu prihvaćeni, odlaze u veći grad i tamo se trude da žive najbolji mogući život, mada večito u nekom oprezu, tajni i strepnji da ne dobiju taj kamen u glavu. Mnogi gej ljudi su bili spremni da daju svoje živote kako bi prošetali na toj Paradi, jer znamo da čovek večito teži potpunoj slobodi, koja baš i nije moguća, iako je 21. vek.

Draga Ana, budući da je većina tvojih saradnika gej, morala si znati da se često parade umesto proslave jednakosti, otvorenosti i tolerancije pretvore u rat protiv homoseksualnosti i transrodnosti, u kom su strah, nasilje i diskriminacija sveto trojstvo. Verujem da si pogodila sve njih svojom izjavom, budući da oni u tebi vide saradnika i prijatelja, pa si mogla svoje mišljenje da izneseš mnogo pametnije ili bar lukavije. Javnost upija kao sunđer, znaš i sama koliko je bitno mišljene i relevantnih i manje relevantnih VIP osoba, kao i koliko reči umeju da zabole. Znaš i sama da si uzor mnogim ljudima, kao da tvoje mišljenje može da pokrene lavinu komentara, a najviše onih gde se oseti govor mržnje.

Mnoge gej osobe će radije biti pretučene i ubijene nego da žive u društvu koje ih nikako ne prihvata.

1 / 4 Foto: AP/Dartko Bandić

Ja nisam gej osoba, strejt sam i poprilično sam se trudila da razumem njihov svet i verujte mi na reč, nikad ne bih volela da sam u njemu. Ne zato jer mi je “nastran” već zato jer mislim da ne bih mogla psihički sve to da izdržim. Pritisak javnosti je ogroman, a strah da će te neko “otkriti” pre nego što budeš spreman da izađeš iz ormara kao i reakcije nakon što izađeš iz istog mogu da budu gori od giljotine. Imam jako puno gej prijatelja, a kada kažem puno zaista to i mislim. Ono što sam primetila je da 50% krije od svojih roditelja da su gej, a druga polovina zbog svog priznanja ne razgovaraju sa bar jednim članom svoje porodice. Kako neki roditelji mogu da izbace svog sina ili ćerku iz kuće samo zato jer voli isti pol?! Pritom, sve gej osobe sa kojima sam dobro su predivne osobe, pravi prijatelji i veliki pozitivci u svoj svojoj nesreći. Zamisli da živiš život koji ne želiš samo zato jer se nekim osobama ne dopada koga voliš…

Homofobi zaista mrze. Iskreno iz sveg srca. I to nije normalno. Homofob će zamrzeti i svoje dete i to istinski, ponovo, iz sveg srca.

Samo bih spomenula i ovo. Gej osobe imaju manu koja me živcira. “Bolje da dete ima tatu i tatu, nego da ga strejt roditelji biju”, često znaju da kažu. Da se razumemo, nisu sve strejt osobe agresivci koji ubijaju svoju decu od batina, kao što nisu ni sve gej osobe anđeli sa neba koji su fantastični roditelji. Seksualnost nema veze sa roditeljstvom. Ili si dobar čovek i dobar roditelj ili nisi i to je sve što je bitno.

Ukoliko nekome smeta Prajd i njihova šetnja, najbolje je da taj dan ne izađe na ulicu. Ima toliko toga zanimljvo raditi i videti u kući. Ne znam samo kako neki homofob uopšte ne pomisli da je svojim stavovima možda zastrašio nekog prijatelja, rođaka, kolegu ili čak svoje dete koje je gej, jer nikad ne znaš kome je šta u glavi ili srcu. Ne znam da li znate da ste svojim statovima nekome upropastili ceo život, budući da zbog vas nema herca da otkrije šta je i to svima kaže javno. Mnogi nikada nisu mogli da prošetaju svojim gradom srećni i slobodni u svojoj ljubavi, nisu osetili kako je to biti u “pravoj vezi”. Hajde da vrednujemo ljude po tome koliko je ko dobar čovek. Hajde da naučimo da podržimo i pomognemo, saslušamo i razumemo. Hajde da budemo dobri roditelji koji će učiti decu da je ok biti drugačiji, ali i da učimo decu da strejt roditelji nisu agresivci bez emocija.

Prajd
foto: Marko Nikolić

Ne idu sve gej osobe na Prajd i to je sasvim ok. A znate li zašto? Zato što svako ima slobodu da bira gde će da ide i šta će da radi, ako to nravno nema veze sa kršenjem zakona, a ne verujem da u našem zakonu postoji "NE SMEŠ BITI GEJ".

“Pederluka” je uvek bilo i biće, kako je sveta i veka, a meni ne pada na pamet da ljude delim po tome da li vole muški ili ženski polni organ. Isto kao što ne gledam koliko ko ima novca ili da li je debeo ili mršav. Isto kao što ne gledam ni da li je neko školovan ili nije, kao što ni ne gledam da li je neko lep ili ružan. Hajde da skupimo hrabrost i da podržimo drugačije ljude, možda čak onoliko hrabrosti koliko je potrebno gej ili trans osobi da prihvati sebe. Svi smo mi ljudi, ali retko ko je čovek!

Bonus video:

08:33

NAJPOŽELJNIJI RADNICI GRADSKE ČISTOĆE U ESPRESO IZAZOVU ZA DAN ZALJUBLJENIH: Beograđanke načisto ODLEPILE!

(Espreso / Milica Stanimirović)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.