ŽENE SU LUDELE ZA NAŠIM GLUMCEM, A SRCE JE OSVOJILA 18 GODINA MLAĐA: Njegova PRERANA SMRT je potresla celu JUGU!
Foto: Printscreen

TUGA!

ŽENE SU LUDELE ZA NAŠIM GLUMCEM, A SRCE JE OSVOJILA 18 GODINA MLAĐA: Njegova PRERANA SMRT je potresla celu JUGU!

Ostala je velika tuga!

Objavljeno: 10:12h

Aleksandar Aca Gavrić bio je jedan od najtalentovanijih i najpoznatijih glumaca bivše Jugoslavije, a karijeru mu je obeležila uloga u filmu “Marš na Drinu” u kojoj je briljirao.

U tom filmu je fascinatno odigrao kapetana prve klase Kostu Hadži-Vukovića, odnosno Bata Koleta. Često je glumio “opasne” momke, heroje, ali i negativce, a mnoge žene ludele su za njim, pa je tako i završio sa 18 godina mlađom devojkom

Toliko je voleo da snima da je i sam kupio kameru i beležio sve što mu je bilo interesantno. Pored domaćih, glumio je i u nemačkim i italijanskim filmovima.

1 / 4 Foto: Printscreen

Bio je izuzetno popularan, pa je javnost i region potresla vest o tome da je Gavrić poginuo 6. decembra 1972. godine.

Stradao je u teškoj saobraćajnoj nesreći koja se dogodila kod Inđije u 40. godini, tada je i bio je na vrhuncu popularnosti. Sa njim je u trenutku nesreće bila i njegova 22 godine mlađa devojka, osamnaestogodišnja Jasmina Lisac, koja je takođe nastradala.

Poslednju ulogu Aleksandar Aca Gavrić odigrao je u seriji “Paja i Jare”, gde je tumačio lik direktora Kostića, piše Alo.

U eri procvata partizanskog filma, u kome je bilo potrebno ideološki prikazati borbu SVIH jugoslovenskih naroda protiv fašizma, "Kapetan Leši" je 1960. godine bio jedan od prvih hitova, a Aleksandar Gavrić u naslovnoj ulozi prva, prava filmska akciona zvezda.

U onovremenom spektaklu, glavni junak Ramiz Leši, partizan iz Prizrena, lomi se po vrletima Kosmeta uništavajući zaostale balističke bande iako je u jednoj od njih i kapetanov brat. Smelim akcijama koje su dizale kosu na glavi tadašnjoj publici, Leši u stilu današnjeg Brusa Vilisa uništava sve koji mu staju na crtu, uspeva da vrati brata na pravi put, a usput osvaja i srce lokalne lepotice. Sve u maniru pravog holivudskog "hepi enda". I tako je jedan rođeni Beograđanin postao zvezda glumeći kosovskog Albanca.

Film je bio toliko popularan da je dve godine kasnije snimljen i nastavak "Obračun", a pomama se proširila i na druge medije – u Reviji jugoslovenskog stripa je izlazio "Kapetan Leši", a lik slavnog partizana crtan je, naravno, prema Gavriću. Markantan, sa izraženim crtama lica, visok preko 190 centimetara, Aleksandara Gavrića je ova uloga zauvek ustalila kao nekog ko igra jake ličnosti, sposobne, neustrašive i naravno "dobre momke". Ironično, pre ovoga, a upravo zbog svog izgleda, Gavrić nije mogao da dobije veće uloge jer su ga reditelji smatrali "američkim tipom glumca" sa kojim Jugosloveni ne bi mogli da se poistovete. Zbog toga je jedno vreme igrao isključivo u pozorištu, i to u Zadru i Splitu. Ipak, Kapetan Leši je to sve promenio.

Bonus video:

10:33

Espreso intervju: Sofija Una

(Espreso/Alo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.