KORISTITE TELEFON DOK STE U WC-U? Evo zašto je to toliko OPASNO
Ilustracija, Foto: Profimedia

otkrivamo

KORISTITE TELEFON DOK STE U WC-U? Evo zašto je to toliko OPASNO

Priznajte, koliko puta sa sobom nosite telefon dok ste u kupatilu? Možda i svaki put

Objavljeno:

Prema britanskom istraživanju, prosečna osoba provede nešto duže od 3 sata nedeljno u toaletu, što daleko premašuje preporučenih 10 do 15 minuta dnevno. Ako se pitate kako to vreme prolazi, onda su mobilni telefoni vaš odgovor. Ovo istraživanje ne bi trebalo da bude iznenađenje ukoliko svi priznamo da koristimo mobilni telefon u toaletu.

Postoji nekoliko razloga zbog kojih ne bi trebalo da provedete više od 15 minuta u toaletu sa telefonom!

Naši telefoni su magnet za bakterije

WC šolja
foto: Printscreen Youtube

Telefoni mogu veoma uspešno da prenose i pokupe bakterije. Oni ih sa svoje površine mogu preneti na vaša intimna područja, a takođe ih mogu pokupiti sa bilo koje površine kupatila dok perete ruke ili puštate vodu.

Hemoroidi i drugi rektalni problemi

Prema lekarima, sedenje u toaletu od 1 do 15 minuta je sasvim normalno. Provođenje više vremena od toga stvara nepotrebni pritisak na vaš rektum, a hemoroidi su jedna od najozbiljnijih posledica. Korišćenje telefona vas nesvesno tera na duže ostajanje, a niko ne želi pojavu hemoroida.

Odvlačenje pažnje

Telefoni vas mogu odvratiti i od svakodnevnih aktivnosti. Ako treba da napravite pauzu tokom dana, pokušajte da meditirate ili uradite nekoliko korisnih vežbi. Aktivirajući svoje telo, aktiviraćete i svoj mozak. Pored toga, kada jedete svoj obrok, pokušajte da uživate u njemu i ne žurite sa njim. Ako meditacija nije vaša "šoljica čaja", možete čitati knjigu. Čitanje će vas držati fokusiranim na reči i učiniće da budete nezainteresovani za svoj telefon.

Odlazak u toalet je beg

Studija iz 2016. godine pokazala je da su mnogi učesnici koristili svoje telefone kako bi potisnuli negativna osećanja i emocije. Takođe, ista studija je pokazala da studenti koriste svoje telefone kako bi se izborili sa dosadom. Kao rezultat toga, kontinuirana upotreba telefona, koja nastaje onda kada sa njim konstantno idete u toalet, može imati ozbiljan uticaj na naše mentalno zdravlje.

Gubite svoje vreme

Prema istraživanju, svi provedemo u proseku 90 minuta dnevno na našim telefonima, što je oko 3,9 godina našeg života. To znači da nam telefoni mogu odvratiti pažnju od naših poslova i svakodnevnih aktivnosti. Prema ovoj studiji, zaposleni gube oko 5 sati nedeljno na stvari koje nisu vezane za posao. Dakle, mnogi ljudi su priznali da proveravaju svoje poruke i društvene mreže kada bi zapravo trebalo da rade.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.