KOLIKO PUTA IDETE U TOALET DNEVNO? Ako to radite više od proseka, posetite LEKARA
Mokrenje, Foto: Profimedia

poslušajte lekare

KOLIKO PUTA IDETE U TOALET DNEVNO? Ako to radite više od proseka, posetite LEKARA

Kada učestalo mokrenje može da bude simptom ozbiljnijih zdravstvenih stanja?

Objavljeno:

Ako pijete velike količine vode dnevno, normalno je da ćete ići više puta u toalet.

Uglavnom mokrimo kada osetimo nagon i ne razmišljamo mnogo o tome koliko puta smo išli u toalet u toku jednog dana.

Protok vremena između dva mokrenja nije nešto o čemu razmišljamo, osim ako nemamo neki zdravstveni problem.

Zdrava odrasla žena, normalne telesne mase i uobičajenih životnih i prehrambenih navika, koja unese do 2 litre vode, prosečno posećuje toalet oko 6 do 7 puta u toku 24 sata.

Naravno, ova brojka definitino se ne odnosi na sve žene jer svaka ima drugačije potrebe. Takođe, mokrenje između 4 do 10 puta na dan smatra se normalnim. Koliko često ćete ići u toalet zavisi od određenih faktora poput starosne dobi, zapremine mokraćnog mehura, dnevnog unosa tečnosti, ali i vrste tečnosti, s obzirom na to da neki napici imaju diuretička svojstva.

Kada učestalo mokrenje može da bude simptom ozbiljnijih zdravstvenih stanja?

Dijabetes

Osobe koje boluju od šećerne bolesti često mokre i imaju pojačan osećaj žeđi. Kod osoba sa dijabetesom, višak glukoze se taloži u krvi, a bubrezi ulažu dodatni napor kako bi se ta glukoza filtrirala i apsorboavala.

Iako u početku često mokrenje neće biti primetno, vremenom će se pogoršavati i biće izraženo tokom noći. Obratite pažnju i na druge simptome, poput gubitka telesne težine, umora, osećaja malaksalosti, zamućenja vida.

Upala mokraćnih puteva

Učestalo mokrenje može biti i znak upale mokraćnih puteva. Tada je mokrenje uglavnom bolno i otežano, a do nje dolazi zbog nagomilavanja bakterija. Isto tako, mogu je uzrokovati i gljivice, pa čak i virusi.

Žene imaju kraću uretru od muškaraca, što znači da su podložnije urinarnim infekcijama, naročito upalama bešike.

Cistitis

Često mokrenje i bol u maloj karlici mogu biti izazvani i intersticijalnim cistitisom. Iako se na osnovu simptoma može posumnjati na infekciju urinarnog trakta, laboratorijske analize obično ne ukazuju na prisustvo bakterija, niti ostalih patogena koji mogu biti izazivači ovakvih tegoba. Takođe je problem koji se uglavnom javlja kod žena.

Učestalo mokrenje u trudnoći

Zdrava trudnica, koja normalno napreduje u trudnoći i dnevno konzumira dovoljno tečnosti, normalno bi trebalo da mokri oko 8 puta u 24 sata, do porođaja. Hormoni utiču na učestalost mokrenja, ali i položaj bebe, pa na samom kraju trudnoće možemo imati često utisak da nam je bešika prepunjena.

U svakom slučaju, ako su svi vaši nalazi uredni, ovo je potpuno normalna situacija.

(Espreso/Najzena)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.