ČIM POPIJETE KAFU, TRČITE U TOALET? Nauka je OBJASNILA zašto vam se TO DEŠAVA! (VIDEO)
Ilustracija, Foto: Profimedia

obratite pažnju

ČIM POPIJETE KAFU, TRČITE U TOALET? Nauka je OBJASNILA zašto vam se TO DEŠAVA! (VIDEO)

Sigurno ste mislili da je u pitanju dejstvo kofeina

Objavljeno: 21:01h
  • 19

Dobar deo kafopija primetilo je da, kad se probude, čim popiju gutljaj-dva kafe, odmah moraju da trče u WC. Sada, nauka ima objašnjenje ovog laksativnog fenomena.

Da li ste primetili da čim popijete kafu, a naročito onu prvu jutarnju, već nakon par minuta osetite potrebu da posetite toalet? Niste jedini, jer se mnogima to dešava svakodnevno. Štaviše, trećina kafopija ima iste simptome.

Sigurno ste mislili da je u pitanju dejstvo kofeina. Međutim, ovaj efekat osećaju i oni koji piju kafu bez kofeina, ali ne i ako popiju čaj, koka-kolu ili neko drugo piće bogato kofeinom. Dakle, može se zaključiti da na naš stomak deluje baš kafa.

Naučnici nisu sigurni koja tačno od 1.000-2.000 supstanci iz kafe ima laksativni efekat, ali danas znaju koji hemijski mehanizam izaziva veliku nuždu. U pitanju su povećan nivo dva hormona – gastrina koji podstiče peristaltiku creva i holecistokinina zaduženog da reguliše koliko često ćemo imati potrebu da idemo u toalet.

Samim tim, naučnici su doneli zaključak da sigurno neka od komponenti kafe pojačava lučenje ovih hormona i tera nas da obavimo ono što se obaviti mora. Nadamo se da će uskoro otkriti i tačno koja, jer bi to pomoglo onima koji pate od teških zatvora.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media