ZBOG OVOGA U KUHINJI DOBIJATE OGROMNE RAČUNE ZA STRUJU: Iste sekunde ćete stati s tim
Šporet, Foto: Printskrin

OBRATITE PAŽNJU

ZBOG OVOGA U KUHINJI DOBIJATE OGROMNE RAČUNE ZA STRUJU: Iste sekunde ćete stati s tim

Poslušajte savete stručnjaka i uštedećete "brdo para"

Objavljeno: 16:09h
  • 8

Postoje neke stvari koje radimo u kuhinji a da i nismo svesni da nam "kradu pare". Nekoliko dobrih saveta pomoći će vam da izbegnete greške i smanjite račune za struju! Poslušajte ih i uštedećete "brdo para"!

1. "Loše" šerpe

Svi lonci i šerpe treba da imaju ravno, a ne "zakrivljeno" dno, jer u suprotnom će biti potrebno više vremena i struje da se zagreju, a to znači i da ćete više para potrošiti! Zato, sve "ulupane" šerpre odmah bacite. Takođe, dno posude bi trebalo da bude veličine ringle - ni veće ni manje.

2. Kamenac u kuvalu

Ako vam se u kuvalu za vodu uhvati kamenac, važno je da znate da to ometa zagrevanje, a samim tim proces duže traje i troši se više struje. Dakle, veoma je važno da redovno uklanjate kamenac.

3. Mesto za frižider

Frižider nikada ne treba stavljati u blizini radijatora, rerne ili na direktnu sunčevu svetlost. Bočne strane i leđa frižidera moraju da budu dovoljno udaljene od zidova da postoji "cirkulacija vazduha". Samo uređaji koji su posebno dizajnirani da budu ugrađeni u nišu smeju da budu zatvoreni sa te tri strane.

Tako "blokirani" frižider troši više energije od onog koji je postavljen tako da vazduh slobodno cirkuliše. Takođe, ključno je da ga redovno odmrzavate, odnosno uklanjate naslage leda sa zidova jer takvi uređaji potroše mnogo više električne energije da bi vršili svoj glavni zadatak - hladili hranu. I nikada nemojte stavljati toplu i vruću hranu u frižider.

4. Prljavi lusteri i plafonjerke

Obratite pažnju i na čistoću plafonjerki i lustera. Možda vam se čini da ovo ne može da ima veze sa većom potrošnjom energije, ali nije tako. Ako vam je svetlo u kući prigušeno, pa umesto jedne primorani ste da upalite dve sijalice, prvo proverite stanje lustera. Zbog prašine i nečistoće svetlost je prigušena, pa će vam biti potrebno dodatno osvetlenje, a samim tim ćete trošiti više struje.

A što se tiče kupatila, evo kako i tu da uštedite struju.

Većina je i dalje u dilemi da li se manje struje troši, kada je bojler stalno uključen ili ako se pali po potrebi. Na internetu postoje forumi koji su uvek aktivni kada je u pitanju ovako neka tema, a nikako da se dođe do nekog zaljučka.

Uvek se naći neko ko će da kaže da je racionalnije da se bojler uvek drži uključenim, jer tada se ne mora da greje cela voda, nego samo da se pomalo dopunjava, a dok sa druge strane nekih zagovaraju da ga je najbolje uključivati samo po potrebi.

Sada smo konačno dobili i odgovor na ovo pitanje. Sve zavisi koliko vaša porodica ima članova, a ukoliko je u pitanju samac ili neki mladi bračni par onda je najbolje da se bojler pali kada je potrebno, a dok sa druge strane, a ako je porodica malo veća ona je njima najbolje da ga uvek drže uključenim, jer će u svakom momentu da se nekome ide kupati, pa će mu trebati topla voda. Ali, ono što je jako bitno jeste da i sama namena bojlera koja igra veliku ulogu.

Ako se bojler koristi samo za kupatilo i tuširanje, onda ga je najbolje da palite samo po potrebi, ali ako je u pitanu veliki protočni bojler koji se koristi u kuhinji onda ćete ga morati uvek da držite uključenim. Kada se na kraju sve sabere i oduzme mnogo je bolje i jeftinije da ga palite samo po potrebi i da se gleda kada je jeftina. Još jedna manje važan savet jeste da se termostat podesi na između 55 i 60 podeoka jer se tako manje stvara kamena, i može da se produži njegov vek trajanja. Potrebno je da se bojler očisti jednom godišnje od kamenca.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media