OVE PERECE DANAS MORATE IMATI NA STOLU: Sa njima ne možete POGREŠITI (VIDEO)
Perece, Foto: Printscreen/Youtube/Youtube/ Sanja Mandic Sanjine djakonije

ako do sad niste

OVE PERECE DANAS MORATE IMATI NA STOLU: Sa njima ne možete POGREŠITI (VIDEO)

Tradicionalno, za školsku slavu Svetog Savu, prave se prece koje deca obožavaju i zbog kojih se posebno raduju ovom prazniku

Objavljeno: 16:10h

Savindan je praznik posvećen Svetom Savi i školska slava, a za nju se tradicionalno, na današnji dan, za najmlađe pripremaju perece. Postoje različiti recepti za ovo pecivo, a mi vam donosimo onaj sa kojim nema greške.

Školarci se zbog ovog ukusnog slanog zalogaja, koji dobijaju obično posle školske priredbe, posebno raduju školskoj slavi.

Sastojci za testo:

300 gr oštrog brašna

500 gr mekog brašna

40 gr svežeg kvasca

malo šećera

1 kašičica soli

2 dl toplog mleka

3 dl tople vode

1 dl ulja

1 jaje ( za premazivanje)

Slani preliv

3 kašike mekog brašna

1 kašika soli

po potrebi hladne vode

Priprema:

1 / 6 Foto: Prinstcreen/Youtube/Lako je kuvati

U toplo mleko stavite dve kašike oštrog brašna, malo šećera i paketić kvasca i sačekajte 10 minuta da kvasac nadođe.

Pomešaajte brašno sa uljem i solju i dodajte kvasac, pa umesite testo koje se ne lepi za ruke, ali ne sme da bude tvrdo. Dobro ga mesite na pobrašnjenoj površini bar pet minuta, uz dodavanje brašna ako je potrebno. Prekrijte testo čistom kuhinjskom krpom i ostavite na toplom 30 minuta da se udvostruči količina.

Za to vreme, dok testo nadolazi, pripremite slani preliv. Pomešajte so i brašno i polako dodajte hladnu vodu, ali stalno mešajte da se ne bi napravile grudvice. Gustina bi trebalo da bude kao testo za palačinke.

Od uskislog testa kidajte kuglice i prstima tanjite u duge stapiće. Smotajte perece, tako što ćete štapić saviti u polukrug i preklopiti krajeve jedan preko drugog, a onda ih stavite u uljem podmazan pleh. Ostavite da nadođu još 10 minuta dok se zagreje rerna koju bi trebalo uključiti na 250 stepeni.

Pre stavljanja u rernu perece premažite umućenim jajetom. Pecite perece dok ne dobiju blago žutu boju, a onda ih izvadite iz rerne i premažite ih slanim prelivom, pa vratite u pećnicu da se zarumene i preliv osuši.

Izvadite ih iz rerne i poslužite tople.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media