DUPLO SMANJITE RAČUN ZA STRUJU U SAMO 1 POTEZU: Ovo će da vas spasi!
Bojler, Foto: Printscreen

obavezno pogledajte

DUPLO SMANJITE RAČUN ZA STRUJU U SAMO 1 POTEZU: Ovo će da vas spasi!

Prenosimo jedan vredan savet koji će sigurno svima da mnogo olakša kada je u pitanju račun za struju

Objavljeno: 17:00h

Većina je i dalje u dilemi da li se manje struje troši, kada je bojler stalno uključen ili ako se pali po potrebi. Na internetu postoje forumi koji su uvek aktivni kada je u pitanju ovako neka tema, a nikako da se dođe do nekog zaljučka.

Uvek se naći neko ko će da kaže da je racionalnije da se bojler uvek drži uključenim, jer tada se ne mora da greje cela voda, nego samo da se pomalo dopunjava, a dok sa druge strane nekih zagovaraju da ga je najbolje uključivati samo po potrebi.

Sada smo konačno dobili i odgovor na ovo pitanje. Sve zavisi koliko vaša porodica ima članova, a ukoliko je u pitanju samac ili neki mladi bračni par onda je najbolje da se bojler pali kada je potrebno, a dok sa druge strane, a ako je porodica malo veća ona je njima najbolje da ga uvek drže uključenim, jer će u svakom momentu da se nekome ide kupati, pa će mu trebati topla voda. Ali, ono što je jako bitno jeste da i sama namena bojlera koja igra veliku ulogu.

Ako se bojler koristi samo za kupatilo i tuširanje, onda ga je najbolje da palite samo po potrebi, ali ako je u pitanu veliki protočni bojler koji se koristi u kuhinji onda ćete ga morati uvek da držite uključenim. Kada se na kraju sve sabere i oduzme mnogo je bolje i jeftinije da ga palite samo po potrebi i da se gleda kada je jeftina. Još jedna manje važan savet jeste da se termostat podesi na između 55 i 60 podeoka jer se tako manje stvara kamena, i može da se produži njegov vek trajanja. Potrebno je da se bojler očisti jednom godišnje od kamenca.

Kada govorimo o bojleru, vrlo je važno i da pazite na ove stvari u nastavku kako ne bi došlo do crnog scenarija.

Bojler ima tri vrste zaštite. Tek kada sve otkažu dolazi do uništenja bojlera koji u tom trenutku predstavlja veliku opasnost.

Često možemo da čujemo opomene da isključimo bojler kada se tuširamo, a strah od kvara i eksplozije bojlera nije neopravdan, tvrde stručnjaci.

Poznato je da bojler može, u slučaju eksplozije, teško da vas povredi ili ubije, što se desilo na Čukaričkoj padini kada je bojler eksplodirao, izazvao požar i povredio 11 ljudi, a među njima i troje dece.

Prema rečima stručnjaka, bojler najčešće eksplodira usled neispravnosti. Onaj koji je ispravan i pravilno održavan nikada neće eksplodirati, čak i ako se ne održava u besprekornom stanju, budući da ima tri vrste zaštite. Tek kada sve otkažu dolazi do uništenja bojlera koji u tom trenutku predstavlja veliku opasnost. Dalje se navodi, da u slučaju nekontrolisanog grejanja vode, koje se može prepoznati po zujanju i ključanju vode, koje se čuje iz bojlera, prvo što treba da uradite je da prekinete dovod struje, ukoliko i na termometru vidite previsoku temperaturu, pod uslovom da je i on tačan.

Stručnjaci pak, savetujuju da se uvek, bez obzira na to da li je uzemljenje dobro ili ne, bojler ugasi pre ulaska u kadu!

“Obično su u pitanju instalacije gdje je uzemljenje veoma loše. Kada pregori grejač u bojleru, odnosno, kada se istopi sve okolo, unutra ostaje žica koja greje vodu. Kod starih instalacija kada grejač “probije”, bojler bude pod naponom, a sklopka ne može da "iskoči",objašnjava ovaj vodoinstalater.

Kada sklopka ne odradi svoj deo posla, prema rečima Tome Dimića, jedini provodnik struje je – upravo čovek koji se u tom momentu nalazi u kadi.

“Tada se kroz vodu prenosi struja i elekrticitet je rasprostranjen kroz celo telo, a ne samo na neke delove tela”, priča vodoinstalater Dimić.

Osim strujnog udara, opasnost kada je bojler u pitanju, javlja se i u vidu eksplozije.

Što se odbrane od eksplodiranja bojlera tiče, Dimić objašnjava da postoje faktori zaštite kako do toga ne bi došlo.

“U bojleru postoji sigurnosni termostat koji reguliše temperaturu u bojleru, odnosno, kada se voda u bojleru ugreje, taj termostat gasi bojler. Takođe, tu je i sigurnosni ventil na bojleru koji ako je neispravan ne može da propusti paru kroz sebe. Kada bojler bude pun pare, dolazi do pritiska i tada bojler eksplodira kao bomba“, priča Dimić ističući da su imali slučaj gdje je eksplozija bojlera izbila zidove u kupatilu u jednom stanu na Novom Beogradu.

Pored bojlera, do tragedije može doći i kada nastupi kratak spoj između grejalice i bojlera ako su upaljeni tokom tuširanja.

“Bojler ne može da vas ubije kada je isključen pošto tada struja ne dolazi na grejač i nema straha da može da eksplodira”, kaže električar Neđo Janjić.

Do strujnog udara dolazi ako je tokom kupanja uključen bojler koji ima loše uzemljenje.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media