NAJOPASNIJE GREŠKE KOJE RADITE KADA PERETE ZUBE, A MOGU VAM NARUŠITI ZDRAVLJE
Ilustracija, Foto: Profimedia

paŽnja

NAJOPASNIJE GREŠKE KOJE RADITE KADA PERETE ZUBE, A MOGU VAM NARUŠITI ZDRAVLJE

Zube peremo svakodnevno, ali mnogi od nas pri tome prave greške, pa ne peremo zube kako bi trebalo. A to može da bude opasno po oralno zdravlje

Objavljeno: 15:12h

Predugo koristimo istu četkicu

Preporučuje se promena četkice za zube svaka 3, 4 meseca, stoga donesite odluku o promeni četkice češće. Pohabane i slomljene dlake neće održavati vaše zube čistim – to su znakovi da je vreme da kupite novu četkicu, piše haber.ba.

Ne peremo zube dovoljno dugo

pranje zuba, četkica
foto: Profimedia

Zube treba prati barem puna dva minuta, dva puta dnevno. Prosečno vreme koje većina ljudi provodi perući zube je 45 sekundi.

Pregrubo peremo zube

Budite nežni sa zubima. Možda mislite da ćete jačim četkanjem ukloniti više ostataka hrane i bakterija, ali nežno četkanje je sve što je potrebno. Preveliki pritisak može oštetiti vaše desni.

Peremo zube odmah nakon jela

Ako osećate potrebu da operete zube nakon jela ili pića, pričekajte najmanje 60 minuta pre pranja, pogotovo ako ste pojeli nešto kiselo, poput limuna, grejpa ili gaziranog soka. Popijte vodu ili žvaćite žvakaću gumu bez šećera kako biste očistili usta dok čekate pranje.

Nepravilno odlažemo četkicu

Električna četkica za zube, Četkica za zube, Zubi, Pranje zuba
foto: Profimedia

Kad završite s pranjem, četkicu držite uspravno i pustite da se osuši na otvorenom. Izbegavajte da držite četkicu za zube u zatvorenoj posudi, gde bakterije imaju više mogućnosti za rast.

Koristimo četkicu s tvrdim dlakama

Mekane dlake su uvek dobar izbor. Budite pažljivi i budite nežni, posebno tamo gde se desni i zubi spajaju. Razgovarajte sa svojim stomatologom o tome kakva je četkica za zube najbolji izbor za vas.

Imamo nepravilnu tehniku pranja zuba

Evo jedne tehnike koju možete isprobati za temeljno pranje: prvo postavite četkicu za zube pod uglom od 45 stepeni u odnosu na desni. Zatim lagano pomerajte četkicu napred-nazad u kratkim potezima. Zatim četkajte spoljašnje, unutrašnje i žvakaće površine zuba.

Na kraju, da biste očistili unutrašnje površine prednjih zuba, nagnite četku dijagonalno i napravite nekoliko poteza gore-dole.

Koristimo četkicu koja nije najprikladnija

Četkica za zube, Pranje zuba
foto: Profimedia

Postoje mnoge četkice koje vaše zube mogu ostaviti svežim i čistim, uključujući ručne i električne. Isprobajte različite vrste dok ne pronađete onu koja vam najbolje odgovara. Na primer, električna četkica može lakše da obavlja neke poslove umesto vas ako imate problema s četkanjem.

Bez obzira na to koju odabrali, setite se da nije sve u četkici – čista usta zavise i od načina pranja i redovnog održavanja oralne higijene.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media