DA LI ZNATE KADA JE ISPRAVNO PRATI ZUBE? Stomatolozi REŠILI MISTERIJU, otkrili ŠTA JE BOLJE!
Pranje zuba, Foto: Profimedia

SAVET

DA LI ZNATE KADA JE ISPRAVNO PRATI ZUBE? Stomatolozi REŠILI MISTERIJU, otkrili ŠTA JE BOLJE!

- Operite zube, doručkujte i popijte kafu u manje od 30 minuta, a nakon toga isperite usta vodom - savetuje stomatolog dr Suhail Mohiudin

Objavljeno:

Dok jedni vole da operu zube čim ustanu iz kreveta, drugi smatraju da je bolje oprati ih posle doručka, kako bi ste ujedno uklonili i ostatke hrane.

Ova tema trenutno je aktuelna i na TikToku, a u čitavu raspravu su se uključili i stomatolozi, koji su rešili čestu dilemu.

- Operite zube, doručkujte i popijte kafu u manje od 30 minuta, a nakon toga isperite usta vodom - savetuje stomatolog dr Suhail Mohiudin, kojeg na TikToku prati više od 580.000 ljudi.

On dodaje da pranje zuba nakon doručka nije pametno jer kiselina u ustima može da uništi zubnu gleđ. Zubna higijeničarka Avalin saglasna je da zubi treba da se peru pre doručka

- Pranje odmah nakon jela može da ošteti zube. Ako baš morate da perete zube poslije doručka, sačekajte bar 30 do 45 minuta - savetuje ona.

Postoji još jedan razlog zašto je važno da zube operete pre doručka, a objasnila ga je studentkinja stomatologije.

- Bakterije se nakupljaju na zubima tokom noći. Pranje zuba pre doručka dovodi do svežeg daha i prevencije karijesa - poručila je ona.

Raspravi se pridružio i jedan do najpoznatijih britanskih stomatologa, dr Ričard Markez, koji tvrdi da nije važno da li perte zube pre ili posle doručka, već je važno koliko vremena protekne između te dve aktivnosti.

- Ovo je večita dilema, ali moje stručno mišljenje je da nije bitno perete li zube pre ili posle doručka. Važno je koliko čekate između tih aktivosti. Naime, zubna gleđ koja prekriva zube privremeno je oslabljena nakon jela zbog kiselina prisutnih u hrani, pa pranjem odmah nakon jela rizikujete da je oštetite - objasnio je on.

Njegov savjet je da barem pola sata nakon jela ne perete zube ili da ih operete barem deset minuta prije jela.

Bonus video:

02:34

Stomatolog predstavlja razvoj paradontopatije

(Espreso / Srbija Danas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.