UKOLIKO PRIMETITE OVE PROMENE NA ZUBIMA, OBRATITE SE STOMATOLOGU: Znakovi nikako ne UZIMAJTE ZDRAVO ZA GOTOVO
Osmeh, Foto: Profimedia

zdravlje

UKOLIKO PRIMETITE OVE PROMENE NA ZUBIMA, OBRATITE SE STOMATOLOGU: Znakovi nikako ne UZIMAJTE ZDRAVO ZA GOTOVO

Neke od njih mogu da ukažu na sveukupno zdravstveno stanje.

Objavljeno: 18:09h

Zdravlje zuba je izuzetno važno.

A da bi zubi bili zdravi, neophodno je voditi računa o njima.

I zato obavezno obratite pažnju na svaku pojavu.

Neke od njih mogu da ukažu na sveukupno zdravstveno stanje.

Istrošeni zubi – Ovo je posledica škrgutanja zubima, što ukazuje na preveliku izloženost stresu. Dok škrgutanje zubima neki doživljavaju kao bezopasno, potrebno je obratiti pažnju na njega, jer može dovesti do boli u mišićima vilice, čeljusti i lica. Ako škrgućete zubima, provedite analizu svog dana da utvrdite koji su vam izvori stresa.

Loš zadah – Ovo stanje se često povezuje sa suvoćom usta ili bolestima desni, ali može i ukazati na lošu ishranu u kombinaciji sa lošom oralnom higijenom. Ovo je znak da treba da pazite šta jedete, kao i da u svoju dnevnu rutinu uključite više brige o higijeni svoje usne duplje.

Redovno pranje zuba, ispiranje, četkanje površine jezika i čišćenje zubnim koncem trebalo bi postati svakodnevna navika. Usto, potrebno je da pijete dovoljno vode. Ako se loš zadah zadrži i pored toga, dobro bi bilo da se obratite lekaru.

Otečene i crvene

Otečene desni – Ako su vam desni stalno otečene, crvene i osetljive, možda se borite sa parodontozom ili nekim sličnim stanjem. Ovo, takođe, može da bude znak loše higijene usne duplje. Svakako je u slučaju krvarenja desni ili sličnih problema potrebno da posetite zubara, jer ovakvi problemi su povezani sa dijabetesom ili srčanim bolestima.

Afte u ustima

U većini slučajeva afte u ustima nestanu nakon nekoliko dana, a izaziva ih stres, povreda pri pranju zuba ili slučajni ugriz unutrašnjosti obraza. Uz suočavanje sa izvorom stresa, potrebno je da izbegavate kisele i pikantne namirnice i perete zube četkicom sa mekanim vlaknima. Ako vam se ova pojava javlja često, moguće je da imate problem sa tolerancijom na gluten ili patite od nedostatka nekog minerala.

Bonus video:

01:04

ESPRESO ANKETA: Koji je vaš stav po pitanju vakcinacije?

(Espreso/Avaz.ba)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.