VAŽNU STVAR O FRANCUSKOJ SALATI NISTE ZNALI, A JEDETE JE U SVAKOJ PRILICI: Sledeći put ćete samo odmahnuti rukom
Francuska salata, Foto: Printscreen/ Najbolji domaći recepti

ovome se niko nije nadao

VAŽNU STVAR O FRANCUSKOJ SALATI NISTE ZNALI, A JEDETE JE U SVAKOJ PRILICI: Sledeći put ćete samo odmahnuti rukom

No, znalo se da su sastojci takve salate teleći jezik, kavijar, zelena salata, komadići jastoga, luk, mali krastavci, tvrdokuvana jaja i sojina zrna

Objavljeno: 11:11h

Na prazničnom stolu obavezno će se naći sarma s pire krompirom, pečena janjetina ili svinjetina, te dakako - francuska salata!

Ako se jedno jelo mora obavezno naći na našim prazničnim stolovima, onda je to definitivno francuska salata. No, ono što malo ljudi zna jest činjenica da omiljena francuska salata uopšte ne dolazi iz Francuske, a sami je Francuzi nazivaju, pazite sad, ruskom salatom!

Ne priznaju je ni Rusi!

1 / 5 Foto: Printscreen/ Najbolji domaći recepti

Ono što mi zovemo "francuskom salatom", a Francuzi "ruskom salatom", sami Rusi zovu "salade Olivier". Ruska verzija hrvatske francuske salate dobila je ime po kuvaru koji ju je osmislio 1860-ih godina.

Francuska salata sa kukuruzom kao savršeni prilog

Ruski kuvar Lucien Olivier bio je glavni kuvar u tada renomiranom restoranu “Hermitage” u Moskvi. Ubrzo nakon što je osmislio svima omiljeno jelo, salata je postala najprepoznatljivije predjelo tog restorana, a njen je recept bio strogo čuvano blago pa se ni dan-danas ne zna kako se tačno pripremalo to popularno predjelo.

No, znalo se da su sastojci takve salate teleći jezik, kavijar, zelena salata, komadići jastoga, luk, mali krastavci, tvrdokuvana jaja i sojina zrna.

Nije baš ono što danas jedemo, priznaćete.

Može li se francuska salata zamrznuti?

Na prijelazu iz 19. u 20. veka, jedan od Olivierovih pomoćnih kuvara pokušao se dočepati recepta. Dok je Olivier pripremao preliv za salatu, pozvali su ga u vezi nekog hitnog slučaja što je Ivan Ivanov, njegov pomoćni kuvar, iskoristio situaciju i ukrao Olivieru recept. Nakon toga je pošao raditi u konkurentskom restoranu "Moskva" gde je posluživao sličnu salatu. Nedugo zatim prodao je recept nekim izdavačkim kućama i salata se tako počela širiti.

Ono što se promenilo jesu sezonski sastojci koji su zamenjeni pristupačnijim namirnicama za sve, a sve je to rezultovalo činjenicom da je tako nastala "francuska" salata kakvu danas poznajemo. Kako su se svi sastojci mogli nabaviti i usred zime, postala je nezaobilazno jelo na proslavama Nove godine.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.