AKO STE SE PITALI KAKO IZGLEDA NAJUKUSNIJE SLAVSKO ŽITO, EVO ODGOVORA: Nećete naći kompletniji recept od ovog
Slavsko žito, Foto: Printscreen/Youtube/ Aurora Recepti

neizbežan na stolu

AKO STE SE PITALI KAKO IZGLEDA NAJUKUSNIJE SLAVSKO ŽITO, EVO ODGOVORA: Nećete naći kompletniji recept od ovog

Pšenično zrno u hrišćanstvu simbol je večnog života – smrti i vaskrsenja

Objavljeno: 14:19h

U nedelju 19. decembra proslavlja se Sveti Nikola, zaštitnik najvećeg broja porodica u našoj zemlji

Osnovni simboli krsne slave su slavski kolač, kuvano žito, crno vino i sveća. Slavski kolač priprema domaćica, seče se na poseban način.

Slavsko žito, koljivo ili panaiju domaćica priprema uoči slave od kuvane pšenice, servira je u činiju i pospe uglavnom mlevenim orasima.

Slavsko žito sa orasima, osim što ima duhovnu vrednost, treba da bude ukusno, da se kroz njega dobije i materijalni i duhovni blagoslov.

Sastojci za slavsko žito:

500 g pšenice belije 400 g kristalnog šećera 400 g mlevenih oraha 2 kesice vanilin šećera 1/2 ploda muskatnog oraha na vrh noža cimeta

Priprema žita

1 / 3 Foto: Zorana Jevtić

Iz pšenice odstranite oštećena zrna i trunje, stavite je u lonac i prelijte vodom, pa ostavite da prenoći. Sutradan potopljeno žito isperite u nekoliko voda, da izađe prljavština i dobro skuvajte. Kada je pšenica kuvana, pustite je da se ohladi i dok je još mlaka, procedite je ali je ne ispirajte. Tajna je baš u pšeničnom skrobu koji treba da ostane sa žitom.

Proceđeno žito dok je još toplo sameljite u blenderu, multipraktiku ili na mašini za mlevenje mesa. Ne treba da se samelje previše sitno, bolje je da pšenica bude krupnije mlevena. To je druga tajna najboljeg recepta za slavsko žito.

Još uvek mlaku i samlevenu pšenicu pomešajte sa šećerom i orasima, dodajte kesice vanilin šećera i po želji pola muskatnog oraha fino samlevenog. Ako ne volite aromu muskatnog oraha, možete slobodno da ga izostave iz recepta. Mešajte pšenicu, orahe i šećer rukama. To je treća tajna recepta za slavsko žito!

Na kraju slavsko žito odozgo pospite orasima, a može ga ukrasiti tako što ćete napraviti reljef u vidu krsta od celih oraha ili žele bombona.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.