TEŽAK IZBOR
NA SLAVU NIKADA NE IDITE SKROZ PRAZNOG STOMAKA! Nutricionista za Espreso: Ovo je NAJIDEALNIJI MENI ZA SVETOG NIKOLU
U narednom periodu slede slave i treba biti umeren kako u jelu, tako I u piću kako ne bi došlo do komplikacija sa varenjem, povećanjem krvnog pritiska, ali I sa akutnim napadom žučne kese što je česta situacija, govori nutricionistkinja
Jedna od najčešćih slava kod nas, Sveti Nikola samo što nije, a kao što znate posna trpeza je obavezna.
Tim povodom, zajedno sa nutricionistkinjom Anom Todorović napravili smo idealan meni za predstojeće posne dane na kojem ćete biti zahvalni.
U narednom periodu slede slave i treba biti umeren kako u jelu, tako I u piću kako ne bi došlo do komplikacija sa varenjem, povećanjem krvnog pritiska, ali I sa akutnim napadom žučne kese što je česta situacija.
Osim navedenog može doći I do porasta lipidnih parametara – holesterola I triglicerida, a time i direktnog ugrožavanja krvnih sudova tako da su razlozi za oprez višestruki.
U vreme slava se preporučuje da se na dan kada se na slavu odlazi ne ode potpuno praznog stomaka i onda u izobilju obeduje, a dan nakon slave se preporučuju umereni, blaži obroci kako bi došlo do balansa kalorija i rasterećenja digestivnog trakta. Suština je u socijalnoj interakciji o uživanju u druženju i umerenoj slavskoj trpezi. Svako preterivanje može imati akutne (trenutne), ali i dugoročne posledice po zdravlje, priča Ana Todorović za Espreso.
Primeri zdravih posnih obroka
Doručak:
Corn sweet mix
- Corn flakes, sojino mleko, kašičica meda ( napuniti činiju corn flakesom, preliti sojinim mlekom da ogrezne, dodati kafenu kašičicu meda* po ukusu, pustiti da odstoji 15- 20 minuta pre konzumiranja) Vege No gluten doručak
- Bezglutenski hleb , namaz od kikiriki butera, bademovo mleko; Omega 3 vege no gluten brekfast - Integralni pirinač, prepečen susam, orasi, med, čia seme: skuvanom intergalnom ili belom puirinču dodati prepečen susam, med, orahe, čia seme, poželjno je da odstoji u toku noći, pre konzumiranja;
Proteinsko vitaminski sendič
- Bezglutenski hleb( komercijalno pakovanje No gluten bread ili čist kukuruzni ili pirinčani) , tofu sir, rendana šargarepa sa maslinovim uljem i par oraha;
Green no gluten sendvič
- Bezglutenski hleb, namaz od avokada ( iseckati avokado, dodati mu par kapi maslinovogu lja i samleti u čoperu), čeri paradajz
Corn sweet mix 2
Kukuruzne galete ili hleb, namaz od biljnog butera: od indijskog oraha ili badema, soje, organski džem ili med sa Cimetom, ceđena pomorandža
Corn sweet mix 3
Corn flakes, sirovi badem/ lešnik , sušena brusnica, sirovo seme suncokreta, pirinčano mleko/ bademovo/ sojino
* Pomešati sve sastojke, preliti mlekom i pustiti da odstoji preko noći
Domaći bezglutenski hleb na mediteranski način
*Bazglutensko brašno ili kukuruzno pomešati sa maslinovim uljem ,morskom soli, zelenim maslinama i didati paradajz u prahu kao i malo vode.Smesu razliti u kalup i peći na 200 stepeni 20 minuta, na gleb mazati baziliko sos,
Vegge galete
* Pirinčane galete sa vege biljnim namazom ( komercijalno pakovanje), grilovan tofu sir sa mirođijom i peršunom,
Crvena pasta * Testenine od heljde ili pirinča sa prelivom od pelata( paradajz sos), maslinovog ulja, bosiljka,
Vitaminski proso * Mix kuvanog prosa, badema, indijskog oraha i kokosovog ulja i kakaoa i cimeta,
Multivitaminski doručak * Rendana cvekla, celer i šargarepa pomešani sa biljnom pavlakom, malo oraha, bezglutenski tostiran hleb
CRVENI SLATKI MIX
Bezglutenski hleb, namaz od borovniica , čaj od brusnice
Kaša od pirinča
Skuvati pirinač u bademovom mleku, dodati mu badem, lešnik, brusnicu i cimet
Nogluten sendvič sa susamovim taanom
Bezglutenski hleb namazati namazom od susamovog taana, šolja kakaoa sa biljnim mlekom i stevijom,
Palačinke no Gluten- sweet
Napraviti smesu od bezglutenskog brašna , kokosovog ulja i pirinčanog mleka, ispeći i nedenuti smesom od kokosovog ulja, rogača, cimeta. Stevie, posuti sve sa malo mlevenog lešnika, mopže se dodati borovnica po ukusu.
Palačinke no Gluten salt v.
Napraviti smesu od bezglutenskog brašna , kokosovog ulja i sojinog mleka, ispeći na trflonu, nadenuti sve mrvljenim sojinim sirom, prepečenim susamom, rukolom, paradajzom
RUČAK:
Brokoli i karfiol sa pečurkama
Iseckati pečurke, propržiti ih kratko u šerpi na vrlo malo ulja, dodati svemu brokoli i karfiol seckane na cvetiće, naliti kockom posne supe, kuvati još malo, dodati svemu svež paradajz i posuti sirovim suncokretom, parče bezglutenskog hleba,
Ćufte od sočiva sa tikvicama
Sočivo potopiti da odstoji oko 6 sati ili preko noći, zatim samleti u blenderu,, dodati rendanu tikvicu i začine: mirođiju, peršun, biber, majčinu dušicu.Smesu ređati u obliku ćufti na pkleh podmazan grož+đanim uljem ili na pek papir.Blitvu iseckati sitno, preko nje staviti usitnejn beli luk i susam.Ovo staviti na pleh i zepeći,
Punjene paprike sa dinstanim tikcvicama i prazilukom i pirinčem
Paprike nadenuti sa smesom od tikvica i praziluka, koje smo prethodno izdinstali na malo uljka, dodati pirinač, začiniti po ukusu
Punjene paparike sa dinstanim pečurkama i pirinčem – isti način pripreme kao punjene parike sa tikvicama i pirinčem
Zelena boranija sa mešanom salatom
Zelenu buraniju obariti, preliti je u vatrostalni sud, zaliti biljnom pavlakom, dodati beli luk i zapeći u rerni Bareni ili marinirani kukuruz
Punjene paprike sa crvenim pasuljem
Prodinstati obareni i li konzervirani crveni pasulj sa prazilukom, napuniti paprike, začiniti po ukus, dodati so, biber, pariku u prahu,zaliti sosom od paradajza, dodati peršun i zapeći. Bezglutenski hleb.
Patlidžan na mediteranski način
Poloviti patlidžan, izdubiti ga u sredini, nadenuti tofuom, zaliti maslinovim uljem i tako zapeći u rerni, dodati origano, kuvani pirinač
Rižoto s povrćem
Obaren pirinču dodati povrće spremljeno na pari: karfiol, brokoli, prokelj, dodati svemu maslinovo ulje i sirovo seme susama, suncokreta i bundeve, mix zelenih salata
Pire od kelerabe
Dve srednje kelerabe iseci na kockice, ubaciti u posoljenu vodu ddaomekšaju. Pred kraj dodati dodati crni i malo belog luka, so, biber i začine po ukusu, maslinovo ulje.Izmiksati štapnim mikserom. Kratko barena ili marinirana špargla
Vitaminski mix
Rendana šargarepa , celer, cvekla, zelena jabuka, maslinovo ulje, limun, orasi Bareno sočivo- prethodno, preko noći odstojalo sočivo obariti da omekša, zaliti maslinovim uljem i začiniti po ukusu, dodati morsku so. Hleb bez glutena.
VARIVO OD CRVENOG PASULJA -Crveni pasulj * pasulj može da bude konzerviran ili se ostavi da odstoji u vodi u toku noći i nakon toga se kuva, začini blago po ukusu biberom, doda se mosrka so, Salata od paradajza, krastavca, luka, paprike * začiniti maslinovim uljem Bezglutenski hleb
-Rižoto
Skuvati pirinač, dodati skuvani grašak i kratko dinstanu šargarepu na maslinovom ulju, Sojini odresci ( sojin odrezak naliti ključalom vodom da ogrezne, treba da odstoji sat vremena, procedi se i peče na teflonu, nalije se sokom od paradajza) Zelena salata začinjena maslinovim, hladno ceđenim uljem i limunom
Varivo od sočiva, salata -Sočivo ili bob ( skuvati, a može se i naći konzervirano) pomešati sa kuvanim kukuruzom ( može i smrznuti)* pomešati skuvane, dodati so, malo ulja, prepečen susam - Salata od svežih paprika i maslina ( pomešati zelenu i crvenu papriku) : naseći paprike na trakice, dodati maslinovo ulje, origano , zlene i crne maslinei posoliti blago
Gril pečurke / grilovane na teflonu ili u gril pekaču) Pečeni batat ili crveni krompir /(krompir se peče u ljusci ili se kuva na pari dok ne omekša) Grilovan tofu , ( tofu iseci na komade i grilovati u tosteru, u gril pekaču ili na teflonu) Salata od krastavaca sa maslinovim uljem
Aromatični pasulj Čorba od karfiola, brokolija i šargarepe ( Ključaloj vodi dodati sitno seckano povrće, kuvati da tek malo omekša, začiniti po ukusu), mogu se dodati rezanci od pirinča,
Kuvani pasulj začinjen po ukusu ( pasulj koji odstoji preko noći u vodi procediti, kuvati sa začinskim biljem – ruzmarin, majčina sušica, origano, majoran, dodati so i biber dok potpuno ne omekša) Salata od rendanog celera, jabuke, cvekle, šargarepe – dodati orahe, maslinovo ulje, limun
VEČERA:
Integralni pirinač, salata od paradajza sa maslinovim uljem ( pirinač obariti, dodati malo ulja i začine)
Grilovano povrće: tikvice, šargarepa, paradajz, pečurke-spremiti sve u gril pekaču, kukuruzni i li bezglutenski hleb
Grilovan patlidžan sa tofu sirom Patlidžan iseći po dužini, izdubiti malo i dodati mrvljeni tofu, maslinovo ulje i origano, poređati u vartostalni sud ili gril pelač, peći 20 min. na 200 stepeni
Vitaminska salata Salata od kupusa – mix zelenog i crvenog, dodati peršun, kuvani kukuruz i kelerabe, začiniti maslinovim uljem i jabukovim sirćem, hleb od pirinča ili kukuruza
Kuvani proso ( skuvati kratko u posoljenoj vodi), dodati komadiće tofu sita, prepečen susam, salata od cvekle, varivo od graška ( grašak dinstati sa vlo malo ulja, dodavati vodu, začiniti blago i dodati mirođiju po ukusu*)
Varivo od šargarepe i karfioola Bareni šargarepa i karfiol( očistiti šargarepu i usitniti karfiol, kuvati kratko na pari, preliti maslinovim uljem na kraju pripreme ), bezglutenski hleb
Varivo od boranije i šargarepe, bareni purinač Na blago zagrejano ulje dodati buraniju i usitnjenu šargarepu, dinstati kratko, dodati polukuvan pirinač, začiniti po ukusu
(Espreso/ Vanja P.)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!