10 SAVETA KAKO DA SUDOPERA UVEK BUDE KAO NOVA: Pazite samo foru sa MASLINOVIM ULJEM
Ilustracija, Foto: Profimedia

KORISNI SAVETI iz kuhinje

10 SAVETA KAKO DA SUDOPERA UVEK BUDE KAO NOVA: Pazite samo foru sa MASLINOVIM ULJEM

Redovnim ispiranjem i brisanjem možete sprečiti nastanak mrlja od vode. Na kraju svakog pranja dobro ga isperite i obrišite suvom krpom. Izgledaće kao nov

Objavljeno:

Sudoperi od nerđajućeg čelika mogu izgledati lepo, čisto i sjajno bez puno muke. Dovoljno je usvojiti neke navike i paziti kakvi materijali se koriste za čišćenje, da ga ne izgrebu.

1. Koristite prostirku za zaštitu

Nije loša ideja staviti gumenu prostirku na dno sudopera izrađenog od nerđajućeg čelika kako biste ga zaštitili od ogrebotina. Samo imajte na umu da tu prostirku treba često okrenuti i oprati kako se ne bi ostaci hrane gomilali na njoj. Odličan izbor su i rešetkasti podlošci od metala.

2. Obrišite ga nakon svake upotrebe

Redovnim ispiranjem i brisanjem možete sprečiti nastanak mrlja od vode. Na kraju svakog pranja dobro ga isperite i obrišite suvom krpom. Izgledaće kao nov.

3. Povremeno ga obrišite sirćetom

Sirće je savršeno sredstvo za čišćenje sudopera od nerđajućeg čelika, a verojatno ga već imate u kuhinji. Povremeno ga prebrišite octom na kraju pranja posuđa kako bi sprečili nastanak kamenca. To možete raditi svaki dan, ali i jednom sedmično.

4. Brišite ga krpom od mikrovlakana

Ostatke vode sa sudopera brišite mekanom krpom poput one od mikrovlakana koja ne ostavlja dlačice. Nije loše ispolirati ga takvom krpom na kraju dana želite li da bude blistav.

5. Ne ostavljajte suđe predugo

Želite li da vam sudoper od nerđajućeg čelika dauže izgleda kao nov, izbegavajte dugo držati prljavo posuđe u njemu - radije ga operite odmah pa sudoper obrišite. Takođe, cedite li testeninu, kuvane krumpire i drugu hranu, sudoper odmah operite.

Sudopera
foto: Profimedia

6. Čistite ga soda bikarbonom

Soda bikarbona je odlična za uklanjanje naslaga sa sudopera. Napravite gustu smesu tako da pomešajte pola šoljice soda bikarbone s oko 3 kašikice vode. Potom nanesite tu smesu na sudoper mekom krpom ili spužvom, protrljajte i isperite.

Postoji još jedna metoda koja uključuje ocat - pomešajte ocat i soda bikarbonu i odmah tom tečnošću prebrišite sudoper. Isperite na kraju i obrišite suvom krpom.

7. Zablistaće uz soda vodu

To je voda nalik mineralnoj, a postupak je takav da najpre začepite sudoperu, ulijete malo sode da prekrije dno pa sve istrljate mekom krpom.

8. Čistite ga mekim jastučićem za ribanje

Imate li posla s tvrdokornim mrljama, poput zalepljene hrane po sudoperu, posegnite za mekanim jastučićem za ribanje. Ova metoda pomaže kad je soda bikarbona previše slaba za tvrdokorne mrlje.

9. Izbjegavajte čeličnu vunu

Čelična vuna ili žičana četka za ribanje uobičajeni su kuhinjski alati za ribanje sudopera, ali nisu prikladni za nerđajući čelik. Naime, ribanje njima zna izgrebati površinu sudopera, a to ne želite.

10. Pomaže i maslinovo ulje

Ono će sudoperu od nerđajućeg čelika dati jedan lep sjaj. Nanesite malo ulja na mekanu krpicu i prebrišite ga, prenosi msn.com.

(Espreso / 24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.