NIKAD OTKRIVENA TAJNA O DAJANI I ČARLSU: Zadavali su prave MUKE službama bezbednosti
Dajana i Čarls, Foto: Profimedia

suočavali se sa problemima

NIKAD OTKRIVENA TAJNA O DAJANI I ČARLSU: Zadavali su prave MUKE službama bezbednosti

Službama bezbednosti koje su pokušavale da zaštite princa Čarlsa i princezu Dajanu, dok se njihov brak raspadao, posao nije bio nimalo lak - jer su se supružnici međusobno varali.

Objavljeno: 21:00h

S obzirom da su princ i princeza uvek morali da imaju pratnju koja ih je čuvala gde god da su išli, bilo je teško uklopiti bezbednost i njihove afere.

Kako piše "Dejli Mejl", kada je Čarls svojim Aston Martinom vozio iz Gločesteršira do kuće Kamile Parker Bouls, partner mu je uvek bio policijski telohranitelj Kolin Triming.

Ovako je princeza Dajana saznala za najveću izdaju u životu

Kada je Dajana posećivala svog ljubavnika Džejmsa Hjuita u kući njegove majke u jugozapadnoj Engleskoj, njen telohranitelj je spavao na sofi u prizemlju dok je par bio na spratu.

U početku dok se susretala s Hjuitom u Devonu, Dajana bi zatražila da je odvezu do njega tokom vikenda, a zatim bi nestala. Njena služba bezbednosti bila je lojalna i diskretna, ali istovremeno i užasnuta, jer su znali da će im, ako joj se nešto dogodi, 'glave biti na panju'. Srećom, Hjuit je bio razumniji od princeze Dajane.

Zanimljivo je i da su londonske rezidencije Hjuita i Kamile Parker Bouls bile doslovno jedna nasuprot drugoj u Klarevil Gruviju u Južnom Kensingtonu. Kamila je čak imala ekscentričnu sklonost tome da bez odeće obavlja kućne poslove pa je Hjuit jednog dana pogledao preko puta ulice i video je nagu.

Njen suprug, Endru Parker Bouls, bio je njegov komandant. Iako nisu bili bliski prijatelji, redovno su se pristojno pozdravljali kad bi se sreli u komšiluku.

Doušnici medija

Ono što je dodatno otežavalo ove tajne ljubavne veze bili su nametljivi predstavnici medija, koji su imali svoje 'krtice' među osobljem Bakingemske palate. Predstavnik za medije kraljice Elizabete II. jednom prilikom je izjavio da je konačno identifikovao doušnika koji je radio za "The Sun", ali su mu oni podrugljivo poručili kako je to "malo verovatno, jer ih je bilo 11".

Stoga nije bilo iznenađujuće što su i Čarls i Dajana postali jako tajnoviti pa su ponekad ugrožavali i sopstvenu bezbednost. Dajana je u tome bila najgora.

Čak i tokom ranije faze svog braka s princom, princeza Dajana je bila poprilično dobra u izbegavanju svojh telohranitelja. Tako je često izazivala paniku među zaposlenima u bezbednosnoj službi kad bi oni prekasno shvatili da se princeza iskrala u šoping, 'skrivena' iza samo jednog para modernih sunčanih naočara.

Nakon što su se rastali, princeza je postala još nesmotrenija. U austrijskom zimovalištu izbegla je svoj tim koji ju je čuvao tako što je tokom noći skočila s balkona svoje hotelske sobe na prvom spratu u duboki sneg, a zatim otišla u šetnju. Ubrzo nakon toga odustala je i od svoje policijske zaštite što je bio dosta opasan potez.

Jedini razlog zbog kojeg se Čarls oženio Dajanom

Dajana i Čarls
foto: Profimedia

Kasnije je objasnila da, iako je "imala puno neprijatelja, imala i puno prijatelja na visokim položajima" koji su joj prenosili važna saznanja pa ih je često ispitivala šta se zapravo događa i postavljala pitanja. Zbog njenog nepredvidivog ponašanja, zaposleno je petoro ljudi na puno radno vreme koji su 'nadzirali' njene aktivnosti, uključujući i preslušavanje njenih privatnih telefonskih razgovora.

Američka vlada je navodno imala i veliki dokument o princezi Dajani koji je imao više od 1000 stranica, a tu je bilo i transkripcija njenih telefonskih poziva.

Ti dokumenti su i dalje su poverljivi, ali većina materijala verovatno se odnosi na njen rad u inostranstvu. Dajana se plašila "mračnih sila" koje je prate, ali je uprkos tome odbila da ima policijsku zaštitu. Mnogi smatraju da ju je upravo ta odluka koštala života jer da je u trenutku nesreće u kojoj je poginula imala policijsku zaštitu, možda bi princeza i sada bila živa.

Opasne situacije

Većina članova kraljevske porodice tokom godina se našla u opasnim situacijama - iako ne tako opasnim kao princeza Dajana. Princ Čarls je tokom kasnih 60-godina otišao na "Trinity College" u Kembridžu, a tamo je pokazao "talenat da se dovede u situacije koje su potencijalno neugodne ili čak fizički opasne", rekao je jedan od članova njegovog bezbednosnog tima, piše "Dejli Mejl".

Čarls je voleo da se kreće po Kembridžu, a njegovi čuvari nisu hteli da ga osramote držeći se preblizu pa su ga pratili u starom Land Roveru na izvesnoj udaljenosti. Ipak, mlade žene u Čarlsovoj blizini predstavljale su najveći problem za njegovo obezbeđenje.

Jedna grupa studentkinja navodno je planirala da upadne na Univerzitet, otme Čarlsa i traži otkupninu za njegovo oslobađanje. Voditelj Čarlsovog bezbednosnog tima uspeo je da organizuje sastanak sa devojkom koja je bila vođa potencijalnih otmičara i upozorio ju je da policija već ima sve pojedinosti o njihovom planu i da će, ako se to dogodi, upasti u velike probleme sa zakonom. Iako ga je devojka opsovala, do otmice ipak nije došlo.

Ozbiljnije opasnosti princa su dočekale u Velsu. Tamo je u porastu bio nasilni velški nacionalizam, a princ Čarls trebao je da bude zvanično krunisan za princa od Velsa, u julu 1960. Britanske obaveštajne službe bile su zabrinute zbog pretnje koju bi teroristi mogli da predstavljaju toj ceremoniji. Velški nacionalisti su na kraljevsku porodicu gledali kao na englesku instituciju koja im je nametnuta, a naslov princa od Velsa predstavljao im je uvredu, pogotovo zbogtoga što su Čarlsove veze sa Velsom bile prilično slabe.

Posebnu zabrinutost izazvalo je mesto ceremonije, srednjovjekovni dvorac u udaljenom severozapadnom Velsu, daleko od dobro zaštićenih londonskih ulica. Ubrzo su krenula bombardovanja što je izazvalo veliku zabrinutost javnosti i kraljevske porodice, koja se osetila ugroženom.

U pozadini velških nacionalističkih bombardovanja i protesta protiv postavljanja Čarlsa za princa od Velsa stajala je Slobodna vojska Velsa (FWA), a 1969. godine devet njihovih članova je uhapšeno i optuženo za kršenje javnog reda i mira

(Espreso/ Jutarnji list)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.