KAKO PRODUŽITI MLEKU ROK TRAJANJA I KADA MU JE KVALITET NAJBOLJI? Više nema nedoumica
Ilustracija, Foto: Profimedia

POGLEDAJTE

KAKO PRODUŽITI MLEKU ROK TRAJANJA I KADA MU JE KVALITET NAJBOLJI? Više nema nedoumica

Svi znamo pročitati na deklaraciji kada je mleko zapakovano i koji je datum na njemu i prema ukusu shvatiti je li pokvareno ili nije, no možda ga ipak bacate prerano

Objavljeno: 20:21h

Prema pisanju portala Eat By Date, jednom kada je otvoreno, može se koristiti 4-7 dana nakon datuma koji je otisnut na ambalaži, a kada se otvori, ono punomasno može se koristiti 5-7 dana, a mleko bez laktoze i masnoća 7 dana nakon isteka roka trajanja, ali ako stoji u frižideru.

KOLIKO MLEKO MOŽE TRAJATI

Velika je razlika između natpisa na ambalaži koji mogu biti „najbolje iskoristiti do“, „prodati do“, „ističe“. Fraza prva ukazuje samo kvalitetu, a nakon tog datuma hrana je sigurna za jelo. „Ističe do“ otkriva dan kada započinje propadanje proizvoda i on bi mogao biti nedovoljno dobar za konzumaciju. „Prodati do“ prodavaču otkriva do kada se treba prodati, a onda baciti u smeće. Niti jedan od ovih natpisa ne otkriva kada će se mleko pokvariti. Naravno tu se treba obratiti pažnja i na to kakvo mleko kupujemo, ako ono nije zaštićeno ono će se pre pokvariti.

KAKO MU PRODUŽITI ROK TRAJANJA

Postoje načini kako možete produžiti rok trajanja, a jedan je trik posebno zanimljiv – dodajte prstohvat soli mleku čim ga otvorite. Zatvorite ga i protresite, a tako biste mleku rok trajanja mogli produžiti za još 4 dana.

Mleko možete i zamrznuti i tako ga čuvati i do 3 meseca, ali ako želite najbolju kvalitetu, onda ga koristiti u prvih mesec dana. Savet je isto tako da mleko dobro zaštitite kako ne bi upilo mirise drugih namirnica, a pre nego ćete ga piti, stavite ga u frižider preko noći da se otopi.

(Espreso/ Ordinacija)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.