KO JE ČUVENI VASA IZ "VASINE TORTE"? Svi su pričali o potezu ZETA, poslušajte priču U CELOSTI (RECEPT)
Vasina torta, Foto: Prinstcreen

OTKRIVAMO

KO JE ČUVENI VASA IZ "VASINE TORTE"? Svi su pričali o potezu ZETA, poslušajte priču U CELOSTI (RECEPT)

Kada se srećna porodica vratila u Paraćin, zahvalna tašta je svom zetu u čast pripremila novu poslasticu, koja je dobila ime po njemu – Vasina torta

Objavljeno: 20:13h

Prema priči rasprostranjenoj u narodu, Vasina torta je nastala u Paraćinu početkom 20-og veka a napravila je jedna gospođa i domaćica u znak zahvalnosti svom zetu Vasi, koji je spasio njenu ćerku jedinicu Jelenu.

Naime, Jelena je bila veoma nežna i krhka i teško je podnosila trudnoću. Doktor je upozorio porodicu i Vasu da postoji mogućnost da ni Jelena ni dete neće preživeti porođaj.

Gosn Vasa nije hteo da se pomiri sa tom neizvesnošću, sakupio je sav novac koji je imao i odveo svoju mladu ženu u Beč . Tamo je pronašao najpoznatijeg ginekologa, koji je porodio njegovu suprugu i uspeo da spase i majku i dete.

Kada se srećna porodica vratila u Paraćin, zahvalna tašta je svom zetu u čast pripremila novu poslasticu, koja je dobila ime po njemu – Vasina torta.

Potrebni sastojci:

Kora:

5 jaja60 g šećera 1 kašika mekog brašna 50 g mlevenih oraha Fil: 4 žumanca 60 g šećera 125 ml mleka 125 g šećera 200 g mlevenih oraha 200 g putera 1 pomorandža Šam: 4 belanceta 250 g šećera 180 ml vode

Priprema kore:

Razdvojite žumanca i belanca. Narendajte na sitno rende koru od pomorandže i iscediti sok od nje. Belanca umutite u čvrst sneg. Uz stalno mućenje dodajte šećer i mutite sve dok se šećer ne rastopi. Sipajte brašno, orahe i žumanca i varjačom lagano promešajte. Sipajte masu u pripremljen kalup za okruglu koru i ispecite koru u rerni zagrejanoj na 200*C, oko 25 minuta.

Priprema fila:

Orahe za fil potopite u mleko sa 125 g šećera i kratko prokuvajte. Žumanca i 60 g šećera penasto izmiksajte na pari i ohladite. Umutite puter, dodajte poparene orahe, krem od žumanaca, koru i sok od pomorandže i dobro sjedinite sve sastojke.

Priprema šama:

Prokuvajte vodu sa šećerom dok ne postane gusta kao med. Ulupajte belanca u čvrst sneg i uz stalno mućenje dodajte sirup od šećera.

Koru premažite filom a potom ukrasiti šamom od belanaca.

Prijatno!

(Espreso/ Alo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.