ZAŠTO JE DOBRA VRUĆA KUPKA? Zamenjuje i TRENING, a koju BOLEST sprečava?
Foto: Profimedia

da li ste znali

ZAŠTO JE DOBRA VRUĆA KUPKA? Zamenjuje i TRENING, a koju BOLEST sprečava?

Pokazalo se da vreme provedeno u vrućoj kadi smanjuje nivo šećera u krvi za 10 posto više nego vožnja biciklom. Osim toga, rezultati su pokazali da sagoreva i oko 126 kalorija na sat

Objavljeno: 12:29h

Naučnici sa univerziteta Loughborough i Leicester u Ujedinjenom Kraljevstvu objavili su podatke koji ukazuju na to da vruća kupka može sagoreti kalorije i značajno smanji nivo šećera u krvi.

Pokazalo se da vreme provedeno u vrućoj kadi smanjuje nivo šećera u krvi za 10 posto više nego vožnja biciklom. Osim toga, rezultati su pokazali da sagoreva i oko 126 kalorija na sat.

Dr. Steve Faulkner iz Nacionalnog instituta za zdravstvena istraživanja Leicester-Loughborough, jedinica za biomedicinska istraživanja, rekao je: 'Otkrili smo da su učesnici koji su se kupali u vrućoj kupki imali u proseku 10 posto niži nivo glukoze u poređenju na one koji su vežbali, što je bilo potpuno neočekivano.'

Nadalje je komentarisao da je 'količina šećera u krvi koja nam raste nakon obroka jedan od pokazatelja rizika za stvari poput razvoja dijabetesa tipa 2, pa njegovo snižavanje može biti dobro za naše zdravlje.'

Naravno, to ne znači da bi vruća kupka ikada mogla zameniti ukupni uticaj vežbanja i fizičkih aktivnosti, ali ipak pruža neke zdravstvene prednosti osim redovnog toplog, opuštajućeg kupanja.

Tuširanje je brže, jednostavnije i praktičnije, uz brzi ritam života koji svi vodimo, ali ponekad treba napraviti stanku i opustiti se. Osim toga, sada možemo uživati i u kupki sagorevajući kalorije. Naime, vruća kupka potiče znojenje tela, a znojenjem se kalorije tope te se izbacuju toksini iz tela. Rezultat je bolji izgled i lepša koža.

Imate li problema s nesanicom, uranjanje u toplu kupku pre odlaska na spavanje moglo bi vam biti vrlo korisno. Naime, kupka potiče relaksaciju pa ćete samim time i mnogo lakše zaspati jer ćete se osećati opuštenije. Vruća voda povoljno utiče na temperaturu tela i potiče proizvodnju melatonina koji pozitivno utiče na san.

Podaci ukazuju na to da vruća kupka izaziva nešto u našim telima što se naziva 'reakcija toplinskog šoka'. Isto to se događa i kad vežbate i mišići vam se počnu zagrevati, piše Your Tango.

(Espreso/ 24 sata)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.