RANE SEDE SU ZNAK OZBILJNIH ZDRAVSTVENIH PROBLEMA: Evo kako da ih sprečite
Foto: Novi.ba

UPOZORENJE

RANE SEDE SU ZNAK OZBILJNIH ZDRAVSTVENIH PROBLEMA: Evo kako da ih sprečite

Redovno masirajte kosu kokosovim uljem, a u prehranu uključite kelj, kupus, bademe, sok od mrkve i brokoli

Objavljeno: 12:12h

Ako ste među onima čija je kosa rano osedela, niste jedini. Reč je o čestoj situaciji, ali ona istovremeno može ukazivati i na ozbiljnije zdravstvene tegobe.

1. Nedostatak vitamina B12

Stručnjaci tvrde kako je nedostatak vitamina B12 među najčešćim uzrocima zbog kojih će vam kosa rano osedeti. To takođe vodi do stanjivanja i gubitka kose. Kako biste izbegli takvu situaciju, u prehranu uključite govedinu, jaja, tunjevinu i losos, a možete piti i vitamin B12.

2. Problemi sa štitnjačom

Problemi sa štitnjačom direktno se preslikavaju na folikule vlasi, kažu stručnjaci koji su istraživali problem. Ako ste rano primetili sede ili su se javila odstupanja od uobičajenog stanja, poput krhke ili masne kose, možda je reč o štitnjači.

3. Jedete više loše nego zdrave hrane

Nezdrava prehrana možda je krivac za višak sedih na vašoj glavi. Različite studije su ustanovile da feritin, kalcij, vitamin D3, bakar, cink i željezo održavaju zdravlje kose, kad se pojavi nedostatak neke od tih tvari, kosa postaje seda.

4. Previše stresa

Stručnjaci sedu kosu u ranoj dobi povezuju i sa stresom. Stres oštećuje stanice odgovorne za obnavljanje kose koja će zbog toga postati seda pre vremena.

5. Nasledno stanje

Ako vam je kosa postala seda, možda ste to nasledili od roditelja ili baka i dedova. Dermatolozi kažu kako naša genetika igra važnu ulogu u određivanju trenutka kada će kosa početi sedeti. Ako je neko u porodici rano postao sed, velika je verovatnost da ćete i sami to iskusiti.

6. Štetne boje i hemikalije

Od šampona do boja za kosu, većina proizvoda može voditi do pojave sedih. Štetne hemikalije u takvim proizvodima utiču na nivo melanina zbog čega vam kosa gubi prirodnu boju.

Kako sprečiti pojavu sedih

Gorka je istina da kad jednom osedi, kosi se više ne može vratiti prirodna boja. Ali postoje preventivne mere kojima ćete sprečiti pojavu sedih. Zaštitite kosu od oštećenja nastalih sunčanjem. Kad izlazite, stavite kapu ili šešir. Izbegavajte glačala za kosu i fen, a češalj koji koristite trebao bi imati široke zupce. Redovno masirajte kosu kokosovim uljem, a u prehranu uključite kelj, kupus, bademe, sok od mrkve i brokoli.

(Espreso/ 24 sata)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.