NA IZNENAĐENJE SVIH JEDNO VOĆE TREBA IZBEGAVATI TOKOM LETNJIH VRUĆINA: Evo od čega preti opasnost
Foto: Profimedia

savet

NA IZNENAĐENJE SVIH JEDNO VOĆE TREBA IZBEGAVATI TOKOM LETNJIH VRUĆINA: Evo od čega preti opasnost

Mango ima sposobnost povećati telesnu toplinu i izazvati niz neželjenih simptoma i tegoba poput proliva, želučanih tegoba, glavobolje

Objavljeno: 14:33h

Voće je za mnoge od nas neizostavan deo letnje ishrane pa nas je neprijatno iznenadio podatak da bi od jednog mogli imati više štete nego koristi. Reč je o mangu, tropskom voću za kojem rado posežemo u trenucima kada nam je potrebno osveženje.

Problem se krije u tome što bi on moga stvoriti neželjeni kontra efekat. Mango ima sposobnost povećati telesnu toplinu i izazvati niz neželjenih simptoma i tegoba poput proliva, želučanih tegoba, glavobolje... stoga, oprezno s njegovom konzumacijom!

Ledeni čaj

Međutim, našim iznenađenjima tu nije bio kraj. Na listi proizvoda koje valja izbegavati u letnjim mesecima našlo se i piće koje često konzumiramo - ledeni čaj. Ako se na njih odlučiš jer smatra da su "bolja" opcija od gaziranih pića, znaj da oni skrivaju mračnu tajnu - prebogati su šećerom. Srećom, ovaj problem možeš nadići tako da ledeni čaj sama pripremiš kod kuće, a korisne savete za pripremu donosimo ti ovde.

Uz ledeni čaj, na zlom glasu se nažalost našla i limunada. U prvom redu to se odnosi na koncentrate koji, baš kao i u slučaju ledenog čaja, mogu obilovati skrivenim šećerima. Fast food i crveno meso

Od preostalih namirnica koje su se našli na listi hrane koju valja izbegavati u letnjim mesecima tu su mlečni proizvodi, crveno meso i brza hrana. Organizam leti za vreme vrućih dana prirodno traži hranu koja je lagana za probavu, a bogata sadržajem vode i minerala koji se gube znojenjem. Takođe, optimalno je da ima više vlakana, a manju količinu masnoća i proteina. Ali, crveno meso koje obiluje masnoćama i proteinima nije lagano probavljivo te opterećuje probavni sistem i zagreva telo. Brza hrana, uglavnom vrlo masna takođe se teško probavlja pa može izazvati nadutost - a to nam leti ne treba.

Sladoled

Nažalost, to znači da bi, ako želimo ostati u formi, trebalo izbegavati konzumirati i sladoled, ali ove letnje poslastice se nismo spremni tako lako odreći. Hladan sladoled na vrući dan - boleće te grlo, govorile su naše bake. A i leakri bi se s time složili. Međutim, još se veća opasnost krije u bakterijama koje se u sladoledu vrlo lako razvijaju ako nije ispravno skladišten već stoji na previsokoj temperaturi ili se pak više puta rastapa i zamrzava. Ali... Ipak ga se nećemo odreći, zar ne?

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.