EVO ŠTA ĆE SE DESITI VAŠEM TELU AKO IZBEGAVATE REDOVNO TUŠIRANJE: Povedite računa, izuzetno je VAŽNO
Foto: Profimedia

OBRATITE PAŽNJU

EVO ŠTA ĆE SE DESITI VAŠEM TELU AKO IZBEGAVATE REDOVNO TUŠIRANJE: Povedite računa, izuzetno je VAŽNO

Opšte su preporuke kako je dobro tuširati se jednom na dan u toplijim mesecima godine, dok je u onim zimskim dovoljno i jednom u dva dana zbog preteranog isušivanja kože

Objavljeno:

Upravo je rezultate preskakanja tuširanja nekoliko dana odlučio proveriti tim naučnika kako bi otkrili istinu - ima li štete u svakodnevnom pranju? Evo što su otkrili:

Loše bakterije stvaraju disbalans

Ljudska je koža prekrivena bakterijama (s oko čak 1000 različitih tipova) kao i gljivicama (dodatnih 80 tipova). Većina tih mikroba je dobra za nas te pomažu u borbi s onim lošima. Ono što sapun i voda rade je to da pomažu dobrim bakterijama u borbi s opasnim klicama, a bez toga naše telo postaje ranjivije na razne infekcije od bakterija koje pokupimo na različitim mestima - od javnog prevoza, teretane, do radnog mesta i kontakta s drugim ljudima, piše Business Insider.

Koži šteti ako se ne tuširamo

Ako se koža ne pere, na njoj se nakupljaju masnoće i prljavštine, što uzrokuje začepljenje pora i upale u obliku prišteva te iritacije. To se odnosi i na one koji pate od raznih ekcema, koji mogu pogoršati svoju situaciju izbegavanjem pranja, a postoji čak i službeno lekarsko stanje koje se odnosi na kožu sa zapostavljenom higijenom, "dermatis neglecta".

Miris se neminovno javlja

Dokazano najintenzivnija posledica retkog tuširanja, kao i ona koja se prva javlja, je neugodan miris. Bez obzira na količinu aktivnosti, ljudsko telo uvek proizvodi znoj, koji je jedan od načina rešavanja toksina iz organizma. Bakterije koje se u takvoj situaciji umnožavaju na koži proizvode plinove dok konzumiraju proteine i masne kiseline, a to proizvodi čak 30 različitih mirisa, zavisno od prehrane i hormonalnom statusu pojedinca.

Tuš slobodno koristite svakodnevno, ali izbegavajte svakodnevno korištenje gelova i agresivnih sredstava te jenaročito u zimskim mesecima dobro povremeno se oprati običnom vodom, savetuju naučnici.

(Espreso/ 24 sata)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.