MNOGI IMAJU OVAJ CVET U DVORIŠTU, A NE ZNAJU NJEGOVO ZNAČENJE: Važniji je nego što MISLITE! (FOTO GALERIJA)
Zevalica, Foto: Profimedia

PRELEP JE!

MNOGI IMAJU OVAJ CVET U DVORIŠTU, A NE ZNAJU NJEGOVO ZNAČENJE: Važniji je nego što MISLITE! (FOTO GALERIJA)

Zevalica je cvet koji mnogi obožavaju i neguju, a ne znaju koje je njegovo tajno značenje i šta privlači!

Objavljeno:

Zevalica je biljka koja osim zanimljivog imena, poseduje i cvet predivne lepoote i gracioznosti. U Srbiji je mnogi imaju u svojim baštama i domovima, a naziva se zevalica jer kada otvorite cvet, on izgleda kao da zeva.

Cveće
foto: Profimedia

U engleskom jeziku naziva se „snapdragon“, jer cvet izgleda kao glava zmaja koji je sklopio čeljusti, a u grčkom jeziku „kynokephelon,“ što znači pseća glava. Stručan naziv za zevalicu je Antirrhinum majus, što znači cvet koji liči na nos.

Cveće
foto: Profimedia

Osim što su vrlo dekorativne, zevalice imaju i posebno značenje i simboliku. Prvenstveno predstavljaju snagu je rmogu da rastuu na kamenitim, nenaseljenim područjima, ali su često povezana i sa erotskom energijom i gracioznošću. Nekada su ljubavnici poklanjali jedno drugom ovaj cvet kako bi drugoj strani dali do znanja da im je još stalo.

1 / 6 Foto: Profimedia

U nekim kulturama veruje se da ovaj cvet ima neverovatan šarm i posebnu moć da spreči i otkrije laž, ali i da vlasnicima bašte u kojoj raste donosi unutrašnju snagu koja im je neophodna za prevazilaženje izazova.

Postoje zevalice različitih boja, a svaka od njih daje cvetu specifično značenje. Navedena značenja uzmite u obzir kada poklanjate nekome cvet ili pre nego što ga posadite u svoje dvorište:

Ljubičasta zevalica je povezana sa duhovnošću i duhovnim razvojem.

Crvena zevalica simbolizuje ljubav, strast i pozitivnu energiju.

Bela zevalica ukazuje na gracioznost, čistotu i nevinost.

Žuta privlači sreću i optimizam.

Ovaj cvet se najčešće, prema verovanju, poklanja ljudima koji su prevazišli neki životni izazov ili se trenutno suočavaju sa prekretnicom u životu.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media