ŽENE U 30-IMA TREBAJU PREĆI NA MAKROBIOTIČKU ISHRANU: Evo i zašto!
Foto: Profimedia

SAVET LEKARA

ŽENE U 30-IMA TREBAJU PREĆI NA MAKROBIOTIČKU ISHRANU: Evo i zašto!

Iako je dobar izbor za svaku životnu dob, makrobiotička je hrana posebno dobra za žene u 30-ima jer stabilizuje šećer u krvi i dugo vas drži sitima, kaže doktorka

Objavljeno:

Doktorka integrativne medicine koja se najviše bavi uticajem hormona na organizam dr. Aviva Romm kaže da je u 30-ima dobro početi istraživati makrobiotičku hranu koja je bogata makronutrijentima – gramima proteina, ugljikohidrata i masti.

- S takvom ishranom možemo dobiti sve potrebne hranjive sastojke u jednom obilnom obroku jer on može uključivati i celovite žitarice koje pomažu u prevenciji PMS-a i održavanju šećera u krvi - objašnjava Romm za Mind Body Green.

Osim toga, kaže, ravnoteža žitarica i belančevina u povrću pomoći će vam da duže vremena ostanete siti. Iako je dobar izbor za svaku životnu dob, makrobiotička je hrana posebno dobra za žene u 30-ima jer sprečava 'ludovanje' hormona i čuva zdravlje, a lako ju je i pripremiti: sve sastojke samo pomešate u velikoj zdjeli!

Njen recept za jedan takav obrok:

Sastojci: ½ šolje celovitih žitarica (smeđa riža, kvinoja itd.)

½ šolje zelenila (kelj, špinat, rikola..)

½ šolje graha ili mahunarki (leća, slanutak)

1 šolja povrća po izboru, npr. slatki krumpir

1 porcija ribe, npr. tune ili neke druge po izboru pasta od sezama; tahini

Uputstvo:

Na tavi na maslinovom ulju prepržite filete ribe, pa popirjajte zeleno povrće, žitarice i mahunarke. U zdjelu prvo složite red zelenila, a zatim celovite žitarice i mahunarke. Na vrh stavite ribu ​​i drugo povrće po izboru. Prelijte tahini pastom i začinite po želji.

(Espreso, Večernji list)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.