KAKO PREŽIVETI NESNOSNE VRUĆINE U STANU, KOLIMA I NAPOLJU? Niste SVESNI šta bi sve trebali da RADITE!
Preživeti vrućine, Foto: Profimedia

POSLUŠAJTE

KAKO PREŽIVETI NESNOSNE VRUĆINE U STANU, KOLIMA I NAPOLJU? Niste SVESNI šta bi sve trebali da RADITE!

Opasnost od toplotnog udara vreba sa svih strana

Objavljeno: 09:56h

Mokri peškiri mogu rashladiti zrak u prostoriji, veš mašine pokušavajte paliti naveče kada je zrak hladniji, pijte puno tečnosti i tečnih jela, a male bebe sklonite sa sunca u potpunosti

Danas se ponovno temperature penju do visokih 40 u pojedinim delovima zemlje. Iako su nam se tela već pomalo privikla na vrućine, ovakve temperature ne treba podcenjivati.

Suzdržite se od fizičkih poslova koji nisu nužni, pijte dosta vode, jedite lagane i manje obroke, zaštitite se odećom i kapama, ne izlazite ako ne morate... Ove savete bi posebno ozbiljno trebali shvatiti hronični bolesnici i stariji ljudi.

Kod sebe uvek imajte bočicu s vodom, a želite li se dodatno rashladiti, glavu omotajte mokrom maramom. Jedite češće male i tečne obroke. Izbegavajte hranu prebogatu belančevinama. Ako ste u mogućnosti, pripremite mešano sveže voće, tzv. 'smoothie' ili spravite laganu supu da organizmu vratite izgubljene minerale, vitamine i elektrolite.

Izbegavajte obilne obroke bogate ugljikohidratima jer mogu povećati metaboličku toplinu (nusproizvod metabolizma našeg organizma), a time i toplinu tela.

Šta god da jedete, neka to bude lagano, ne previše masno i rasporedite obrok u više manjih. Tako će vašem probavnom sistemu biti lakše to sve preraditi. Salate su najbolji izbor kada je vani ovako vruće, lagane su za probavu i opskrbljuju organizam hranjivim nutrijentima.

Rashladite svoj dom

  • Nastojte rashladiti prostor u kojem živite. Idealno bi bilo sobnu temperaturu držati ispod 32°C danju i ispod 24°C noću.
  • Koristite hladniji noćni zrak da rashladite svoj dom. Otvorite sve prozore ili rolete tokom noći i ranih jutarnjih sati kada je vanjska temperatura niža.
  • Smanjite količinu vrućeg zraka unutar stana ili kuće. Danju zatvorite prozore i rolete (ako ih imate), naročito one koji su okrenuti prema suncu. Ugasite sva umjetna svjetla i što je više moguće električnih uređaja.
  • Stavite zaslone, draperije, tende na prozore koji dobivaju jutarnje ili popodnevno sunce.
  • Obesite mokre peškire kako bi rashladili zrak u prostoriji. Ali, nemojte zaboraviti da se time povećava vlažnost.
  • Ako imate uređaj za rashlađivanje (air-conditioning) zatvorite vrata i prozore kako ne bi trošili više energije nego što je potrebno.

Klonite se vrućine koliko god možete

  • Izbegavajte izlazak u najtoplijem delu dana.
  • Izbegavajte naporan fizički rad. Ako morate naporno raditi činite to u najhladnije doba dana, što je obično ujutro između 04:00 i 07:00 sati.
  • Potražite senu.
  • Ne ostavljajte decu ili životinje u parkiranom vozilu niti u hladu, odnosno nikada se ne smeju ostavljati u automobilu bez nadzora.
  • Redovno koristite kreme sa zaštitnim faktorom od štetnog UVA i UVB zračenja.

Dobro rashladite auto

  • Sesti u pakleno vruć automobil može biti izuzetno opasno za zdravlje. Koliko god vam se žurilo, imajte na umu da nećete nikuda stići ako vam srce otkaže od vrućine, zato usporite, dobro rashladite vozilo i tek onda sednite u njega.
  • Evo što trebate napraviti: Spustiti prozor na suvozačevoj strani i zatvoriti vrata. Vozačeva vrata otvarati i zatvarati kao da mašete lepezom, i to je to.
  • Osim toga, tokom leta je dobro na sedala staviti nekakav pamučni materijal (staru majicu, plahtu...). Na taj način će vam biti ugodnije sedeti u automobilu, osećaj vrućine bit će vam manji.

Bonus video:

00:45

Espreso redakcija bira pobednika Zadruge 4!

(Espreso, 24sata)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.