zimnica
Džem od samo 3 sastojka: Ukus obara s nogu, a smeju da ga jedu čak i dijabetičari, ko proba neće se pokajati
Ako morate da pazite na unos šećera, to ne znači da treba da se odreknete voća, pa čak ni domaćih džemova!
Bez obzira na to pokušavate li da smršate ili imate dijabetes ili neki drugi zdravstveni problem zbog kojeg vodite računa o unosu šećera, kod džema je ključno odabrati pravo voće i zaslađivač koji neće da dovede do skoka glukoze u krvi nakon obroka kao običan kristal šećer.
Najbolje voće za dijabetičare
Bobičasto voće, poput borovnica, malina, jagoda i kupina, smatra se odličnim izborom za osobe koje imaju dijabetes jer sadrži malo šećera, a bogato je vlaknima i antioksidansima.
Vlakna usporavaju razgradnju ugljenih hidrata i apsorpciju glukoze u krvi, što pomaže u održavanju stabilnog nivoa šećera posle obroka.
Posebno se izdvajaju maline i kupine, koje imaju vrlo nizak glikemijski indeks (oko 25), kao i jagode (oko 40), pa ne izazivaju nagle skokove šećera u krvi. Borovnice, iako nešto „slađe“, i dalje imaju nizak glikemijski indeks i dodatno doprinose zdravlju srca i krvnih sudova.
Antioksidansi iz bobičastog voća, posebno antocijani, pomažu u smanjenju zapaljenja i poboljšavaju insulinsku osetljivost, pa su bobice odličan izbor za džem ako pazite na unos šećera.
Zaslađivač umesto šećera koji mogu da koriste dijabetičari
Na tržištu je danas dostupno mnogo zaslađivača koji mogu da zamene šećer koji se inače koristi u pripremi džema i poslastica, a u receptu za domaći džem koji vam danas predstavljamo upotrebljava se ksilitol.
Reč je o šećerno-alkoholnom zaslađivaču koji je prisutan u vlanima mnogih vrsta voća i povrća, a može da se ekstrahuje i iza bobica, ovsa, pečurki, kukuruzne svile...
Recept za džem od bobičastog voća koji smeju da jedu dijabetičari
Sastojci:
- 400 g bobičastog voća po izboru
- 2 kašike ksilitola
- 2 kašike soka od limuna
Priprema
- Pomešajte u šerpi voće, ksilitol i sok od limuna, pa promešajte i uključite da se kuva na srednjoj temperaturi. Nakon što proključa, treba se kuva još deset minuta, uz mešanje kako ne bi izgorelo i da budete sigurni da se voće raspada ravnomerno.
- Potom smanjite temperaturu na tihu, pa uz mešanje kuvajte još 15-20 minuta, dok se džem polako zgušnjava.
- Kada džem bude odgovarajuće konzistencije, kašikom sipajte u pravilno sterilisane tegle, dok je još uvek vruć.
- Stavite poklopce i ostavite da se postepeno hladi, pa odložite u frižider.
Bonus video:
(Espreso/Glossy/Tamara Sorak Ranković/prenosi:B.S.)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!




