poslastica
Desert za koji će vam svi tražiti recept: Savršen za celu porodicu, ali i onda kada vam dolaze gosti, uspeva svima
Probajte jednom i biće vam jasno zašto je tart od bobičastog voća kralj svih letnjih poslastica!
Lagano, kremasto, mirisno i prelepo – ovaj tart je kao zagrljaj na tanjiru. I kad dan krene naopako, par zalogaja ovog savršenstva sve može da popravi! A najbolja vest? Pravi se brzo, lako i bez komplikacija.
Recept nam stiže sa stranice tastystories.feed, a u glavnoj ulozi su krem punjenje, hrskavi bademi i šaka zamrznutih bobica. Sve što volimo – na jednom mestu.
Šta vam je potrebno?
Za koru:
- 200 g brašna
- 120 g putera
- 90 g šećera
- 1 žumance
- Prstohvat soli
Za fil:
- 200 ml pavlake
- 150 g maskarponea
- 1 jaje
- 80 g šećera u prahu
- 20 g skroba (krompirovog ili kukuruznog)
Dodatak:
- 200–250 g zamrznutog bobičastog voća (maline, borovnice, kupine...)
- 30 g bademovih listića
Kako se pravi?
Zamesite testo: U činiji pomešajte brašno, so i šećer. Ubacite hladan puter iseckan na kockice i utrljajte ga rukama dok ne dobijete mrvice. Dodajte žumance i umesite glatko testo.
Pripremite podlogu: Rasporedite testo u pleh (prečnika oko 24 cm), izbockajte viljuškom i stavite u frižider na 20 minuta.
Pecite koru: Zagrejte rernu na 180°C i pecite podlogu 15 minuta, dok ne dobije boju.
Napravite fil: Umutite pavlaku, maskarpone, jaje, šećer u prahu i skrob dok ne dobijete kremastu masu.
Sastavite tart: Na polupečenu koru sipajte fil, rasporedite voće i pospite bademovim listićima.
Završno pečenje: Vratite u rernu i pecite još 30–40 minuta, dok se sve lepo ne stegne i blago ne porumeni.
Ohladite: Najbolje je da tart odstoji preko noći – tada je najukusniji!
Mali trikovi velikih kuvara
Ako nemate maskarpone – nema panike! Možete ga zameniti pavlakom.
Ne odmrzavajte voće pre pečenja – tako tart neće pustiti previše tečnosti.
Odličan je i sa višnjama, kupinama, jagodama ili miksom svega.
Zaključak:
Ovaj francuski klasik u domaćem izdanju je sve što vam treba za trenutak sreće. Spoj kremastog fila, lagano kiselkastih bobica i bademove krckavosti – ukratko: raj za nepce.
Bonus video:
(Espreso/Glossy/Ilić Milica/prenosi:B.S.)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!




