Seljačka pita koja nema konkurenciju: Domaćinski specijalitet zbog kojeg ide voda na usta, pravi se veoma lako
Pita, Foto: Stefan Simonovski / Alamy / Alamy / Profimedia

prijatno

Seljačka pita koja nema konkurenciju: Domaćinski specijalitet zbog kojeg ide voda na usta, pravi se veoma lako

Hrskava korica i sočan fil od krompira i sira čine ovu pitu savršenim izborom za ukusan obrok.

Objavljeno:

Seljačka pita je jedno od onih tradicionalnih jela koja se uvek rado nađu na stolu. Priprema se brzo, ne zahteva posebne kulinarske veštine, a ukusom podseća na domaću hranu naših baka. Hrskava korica i sočan fil od krompira i sira čine je savršenim izborom za doručak, večeru ili brzi ručak.

Sastojci:

  • 500 g kora za pitu
  • 500 g krompira
  • 200 g belog sira (feta ili sitni sir)
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 jajeta
  • 200 ml kisele pavlake ili jogurta
  • 50 ml ulja
  • so, biber i malo aleve paprike po ukusu

Priprema

  1. Krompir oljuštiti i izrendati na krupno rende, pa ga blago posoliti i ostaviti par minuta da pusti vodu. Ocediti višak tečnosti.
  2. Crni luk sitno iseckati i pomešati sa rendanim krompirom. Dodati izmrvljen sir, jaja, pavlaku i začine, pa sve dobro sjediniti.
  3. Pleh premazati uljem i staviti jednu koru, pa poprskati uljem. Na svaku drugu koru staviti deo fila i slagati dok se ne utroši sav materijal.
  4. Završiti korom, premazati uljem ili pavlakom i peći u rerni zagrejanoj na 200°C oko 30 minuta, dok pita ne dobije zlatno-smeđu boju.
  5. Poslužiti toplo uz jogurt ili kiselo mleko.

Bonus video:

01:00

Vojvođanski kare kao predlog za ručak

(Espreso/Stil/prenosi:B.S.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.