ukus koji osvaja
Najkremastiji kolač koji ste ikada probali: Jeftina poslastica koja će sa tanjira nestati za tili čas, savršenstvo
Veoma je jednostavno spremiti ovaj slatkiš.
Monte je jedan od onih isprobanih kolača kojima se uvek vraćamo. Glavni razlozi zašto ga toliko volimo je činjenica da se izuzetno jednostavno priprema, a lako se dobijaju svi potrebni sastojci, koji čak nisu ni preskupi.
Iako je inspirisan popularnim desertom u čaši, mnogi ga još više vole, pa smo pripremili recept za jednostavniju verziju ovog kremastog deserta bez pečenja.
Monte torta – sastojci:
- 1 litar mleka
- 12 kašika gustina
- 10 kašika šećera
- 200 g margarina ili putera
- 500 ml slatke pavlake
- 300 g čokolade za kuvanje
- 200 g petit keksa + mleko za umakanje
Monte torta – priprema:
Pripremite beli krem: U manjoj činiji pomešajte 200 ml mleka, 12 kašika gustina i 10 kašika šećera. Pripremljenu smesu polako sipajte u ostatak ključalog mleka uz stalno mešanje da se ne bi stvorile grudvice. Kuvajte dok se ne zgusne, a zatim sklonite sa vatre i ostavite da se potpuno ohladi. U ohlađenu kremu umešati 200 g margarina ili putera i dobro izmešati dok ne postane glatka.
Pripremite tamni kremi: U šerpi zagrejte 500 ml slatke pavlake i dodajte 30 grama čokolade za kuvanje. Mešajte na laganoj vatri dok se čokolada potpuno ne otopi, ali pazite da ne provri. Uklonite sa vatre i ostavite da se malo ohladi.
Red keksa (po želji – npr. petit beurre) poređajte u dubok pleh, prvo ih kratko umočite ili poprskajte mlekom. Beli krem ravnomerno premazati preko keksa. Crni krem pažljivo prelijte preko belog. Stavite tortu u frižider preko noći da se stegne.
Savet: Ako više volite biskvit, možete ga zameniti klasičnom korom. Nakon što ste ispekli biskvit, nastavite da sledite recept.
Bonus video:
(Espreso/Zadovoljna.hr/Krstarica/prenosi:B.S.)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!




