U Jugoslaviji su bake svake nedelje pravile Čupavu Katu! Starinska poslastica se tamanila, a recept nije menjao
Foto: Printscreen/ Youtube/ Kuvaj uzivo

ukusno do bola

U Jugoslaviji su bake svake nedelje pravile Čupavu Katu! Starinska poslastica se tamanila, a recept nije menjao

Otkrijte zašto je ovaj starinski kolač bio omiljen u Jugoslaviji

Objavljeno: 08:21h

Postoji kolač koji je u vreme Jugoslavije bio nezaobilazan u mnogim domovima, a danas se polako vraća među omiljene starinske poslastice. Mnoge domaćice ga se sećaju sa toplinom jer je spajao jednostavnu pripremu i bogat ukus.

Reč je o kolaču poznatom kao čupava Kata, a neko ga je zvao i dronjava pita. Njegova popularnost nije bila slučajna. Lako se pravi, ne zahteva skupe sastojke i ostavlja prostora za maštovite varijacije.

Čupava Kata je kolač koji u osnovi spaja prhko testo, slatkoću džema, bogatstvo oraha i laganu penastu strukturu fila.

Prava je poslastica za sve koji vole klasične kolače sa domaćim šmekom. Iako je decenijama bio u senci poznatijih torti i kolača, ovaj starinski recept doživljava svoj povratak.

Džem
foto: Printscreen/Youtube/kuhajipeci

Može se praviti sa džemom od šljiva, kajsija ili malina, dodati cimet ili vanilu u fil. Ukus ostaje bogat i zadovoljava i najzahtevnija nepca. Kolač koji nas podseća na detinjstvo sada ponovo pronalazi svoje mesto na trpezama ljubitelja starinskih recepata.

Vreme pripreme:

60 minuta

Sastojci:

Za testo:

  • 5 žumanaca
  • 5 kašika šećera
  • 250 g margarina
  • 500 g brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 3 kašike vode

Za fil:

  • 5 belanaca
  • 200 g šećera
  • 200 g mlevenih oraha
  • 7–8 kašika džema od kajsija, šljiva ili po izboru
  • Za posipanje:
  • prah šećer
Čupava Kata
Čupava Katafoto: Printscreen/ Youtube/ Kuvaj uzivo

Priprema:

Umutiti žumanca sa šećerom pa dodati omekšali margarin. Dodati brašno pomešano sa praškom za pecivo i vodu. Umestiti testo i podeliti ga na dva dela. Veći deo staviti u frižider a manji u zamrzivač.

Belanca umutiti u čvrst sneg sa šećerom pa dodati mlevene orahe. Veći deo testa rastanjiti i staviti u podmazan pleh. Premazati džemom pa preko rasporediti fil od belanaca i oraha. Na fil narendati zamrznuti deo testa.

Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 30 minuta dok kolač ne dobije zlatno-smeđu boju. Ohladiti ga i posuti prah šećerom. Iseći na kocke i poslužiti.

Bonus video:

42:42

CENTRALNI DNEVNIK 12.05.2025

(Espreso / 24sedam/M.S.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.