pažnja
Uz ovaj trik nikad nećete imati gasove posle pasulja! Godinama su ćutali o ovome, provereno deluje
Mnogima je dobro poznato da će pasulj manje nadimati ukoliko pre kuvanja odstoji barem nekoliko sati u vodi.
Pasulj je bogat oligosaharidima, vrstom vlakana koja naše telo teško vari. Kada ovi oligosaharidi stignu do debelog creva, bakterije ih fermentišu, proizvodeći gasove. Osim što su neugodni, gasovi mogu biti i bolni i naravno - ne dolaze u pravo vreme.
Da li svaki pasulj izaziva gasove
Iako su sve mahunarke bogate oligosaharidima, neke sadrže manje vlakana i lakše se podnose. Na primer, sočivo se smatra prijateljskijim za stomak, dok su crni pasulj i bubrežni pasulj na višem kraju spektra vlakana.
Da li je neizbežno imati gasove nakon pasulja?
Nije neizbežno. Tolerancija na pasulj varira od osobe do osobe, a faktori poput prethodnih probavnih stanja ili uobičajene ishrane bogate vlaknima mogu uticati na reakciju na pasulj.
Kako možete sprečiti gasove nakon pasulja
Postoji nekoliko strategija. Mnogima je dobro poznato da će pasulj manje nadimati ukoliko pre kuvanja odstoji barem nekoliko sati u vodi. Prema triku iz bakine kuhinje, pasulj je dobro namočiti i dan ranije pa ga ostaviti u vodi preko noći. Osim namakanja u vodi, kako pasulj ne bi nadimao, prilikom kuvanja u vodu stavite lovorov list, kim, majoran, majčinu dušicu ili đumbir čija svojstva sprečavaju kasniji nastanak gasova u telu.
Činjenica je i da slabo kuvani pasulj izaziva više gasova. Želite li to da sprečite, pasulj obavezno operite (čak i onaj iz konzerve) i kuvajte ga na laganoj vatri i duže, a ne na jačoj. Pranjem i namakanjem pasulj gubi šećere koji između ostaloga utiču na nadimanje, odnosno kasniju nadutost stomaka. Ako ništa ne pomogne, ponekad je jedino rešenje jednostavno sačekati da prođe.
(Espreso/blic žena/prenela PV)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!




