DOKTORKA RAIČEVIĆ KONAČNO OTKRILA DA LI JE SLANINA DOBRA ZA ZDRAVLJE: Srbi su na ovu ISTINU čekali godinama
Slanina, Foto: Prinztscreen/Youtube/agrotvsrbija3053

saznajte

DOKTORKA RAIČEVIĆ KONAČNO OTKRILA DA LI JE SLANINA DOBRA ZA ZDRAVLJE: Srbi su na ovu ISTINU čekali godinama

Večita dilema, da li je slanina zdrava ili nije, više puta se polemisala među stručnjacima

Objavljeno:

I dok jedni upozoravaju na njenu masnoću, drugi je preporučuju. Naša nutricionistkinja Milka Raičević tvrdi da jeste zdrava, ali pod određenim uslovima.

Takođe, prema američkim istručnjacima, slanina je zdrava. Naime, puna je proteina i vitamina, a nema ni puno ugljenih hidrata, piše Elite Daily. Ovo je nekoliko razloga zašto biste je trebali jesti češće, i to bez griže savesti.

Slanina
foto: Printscreen/TikTok/noflakeysalt

Uopšte ne sadrži ugljene hidrate

Suprotno uvriježenom mišljenju, ne debljaju nas masti već ugljeni hidrati. Nauka potvrđuje da uz ishranu sa smanjenim nivoom ugljenih hidrata možemo da regulišemo višak kilograma. Mnogi misle da nam ugljeni hidrati daju energiju, ali to i nije baš tačno, piše Elite Daily. Čak su i naši preci energiju nadoknađivali mastima. Masti su mnogo bolje u održavanju energije.

Ultimativno je oružje protiv mamurluka

Ništa ne može da izleči mamurluk poput masne slanine. Britanski istraživači povezali su konzumaciju slanine sa smanjivanjem posledica mamurluka. Otkrili su da slanina sadrži aminokiseline koje služe u nadoknadi neurotransmitera čiji broj rapidno opada tokom intenzivnog ispijanja alkohola.

Buđenje, Jutro, Mamurluk
foto: Profimedia

Smanjuje glad

Slanina je bogata zasićenim mastima, što znači da ćete duže da budete siti nego da se najedete šećera. Ako umirete od gladi, slobodno pojedite malo slanine i izdržaćete od doručka do ručka ili od ručka do večere.

Puna je vitamina

Slanina je puna esencijalnih B vitamina, koji su nam potrebni za održavanje imunološkog sistem.a Sadrži 65 posto preporučenog dnevnog unosa tiamina, 47 posto niacina, 38 posto vitamina B12 i 36 posto cinka.

BONUS VIDEO

02:49

PANDEMIJA NIJE VREME ZA DIJETU! Suzana Mančić ostala vitka i zdrava uz 3 nezaobilazne namirnice (KURIR TELEVIZIJA)

(Espreso/Mondo/T.B.prenela T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.