NUTRICIONISTI OTKRILI KOJE NAMIRNICE NE JEDU NI ZA ŽIVU GLAVU: Srbima je jedna OMILJENA, a nju najviše izbegavaju
Ilustracija, Foto: Printscreen/Twitter/@garafat87

SAZNAJTE

NUTRICIONISTI OTKRILI KOJE NAMIRNICE NE JEDU NI ZA ŽIVU GLAVU: Srbima je jedna OMILJENA, a nju najviše izbegavaju

Nutricionisti, stručnjaci za ishranu, postavljaju visoke standarde pri odabiru namirnica, odražavajući svoju filozofiju o zdravoj ishrani

Objavljeno:

Deset nutricionista delilo je svoja mišljenja o najgorim namirnicama koje treba izbegavati u zdravoj ishrani. Na njihovom tanjiru se nikada neće naći hotdog, čokolada, ali ni slanina.

Nutricionisti, stručnjaci za ishranu, često postavljaju visoke standarde kada je reč o odabiru namirnica. Njihova pažljiva selekcija hrane odražava se na njihovu ličnu filozofiju o zdravoj ishrani.

Da bi nam pomogli da donesemo bolje izbore dok ponovo istražujemo najbolje načine ishrane, više od deset nutricionista podelilo je svoja mišljenja o apsolutno najgorim namirnicama koje treba izbegavati kao deo svake zdrave dijete.

Kafe sa ukusima

- Volim kafu i uživam u jutarnjem i popodnevnom ritualu pijenja iste, ali izbegavam mešane kafe sa raznim ukusima, obogaćene šećerom, izjavio je Manuel Viljakorta, stručnjak za ishranu i dodao: - Ove mešavine često sadrže čak i do 81 grama šećera! To je kao da pijete dve limenke gaziranog pića, što je oko 20 kašičica čistog šećera. Ovo može povećati nivo insulina i doprineti nakupljanju masnoće oko struka. Pored toga, ova pića mogu sadržavati i do 510 kalorija, što za neke ljude predstavlja pun obrok.

Hladan nes, Nes, Kafa, Hladna kafa
foto: Printscreen/ Youtube/Chef Mladen

Slanina

- Uživam u mirisu i zvuku pržene slanine. Ipak, radujem se što je ne konzumiram, izjavila je Boni Taub-Diks, dijetetičarka. - Čak 68% kalorija u slanini potiče od masti, od kojih je polovina zasićena. Svaka traka slanine sadrži gotovo 200 miligrama natrijuma, a većina ljudi ne staje na jednoj traci. Ali, iako je povremeno uživanje u nečemu ukusnom sasvim u redu, ono što me zaista brine kod slanine nije samo nutritivni sastav. Slanina potiče iz dugih slojeva masti sa stomaka svinje, koji idu paralelno sa kožom. To nije baš lep prizor... i nije na mom tanjiru.

Slanina
foto: Prinztscreen/Youtube/agrotvsrbija3053

Mlečna čokolada

- Previše dodatih šećera može biti problematično za naše zdravlje, pa kada su u pitanju slatkiši, poput čokolade, postajem izbirljiva, rekla je Amanda Sauceda.

- Bomboni od tamne čokolade mogu sadržati manje šećera i pružiti intenzivniji ukus kakaoa u poređenju sa bombonima od mlečne čokolade. Tamna čokolada je lično moj favorit i bolji izbor jer može imati čak pet puta više polifenola, jedinjenja koja podržavaju zdravlje, u poređenju sa mlečnom čokoladom. Neka istraživanja čak sugerišu da crna čokolada deluje kao prebiotik, što znači da može imati blagotvoran uticaj na vašu crevnu floru.

Biftek

- Neću konzumirati goveđi biftek jer ne želim da se razbolim, rekla je Džil Veisenberger, stručnjak za ishranu i autor knjige "Predijabetes: Potpuni vodič".

- Bakterije u nedovoljno pečenom mesu mogu prouzrokovati od blagih bolova u stomaku do ozbiljnijih zdravstvenih problema, pa čak i opasnih po život. Za mene, jednostavno nije vredno rizika. Biftek treba biti termički obrađen na minimalnih 145 stepeni Farenhajta. Ako je u pitanju mleveno meso, koje je podložnije kontaminaciji, preporučuje se temperatura od najmanje 160 stepeni Farenhajta. Uvek je ključno koristiti precizan termometar za meso.

Biftek
foto: Profimedia

Perece

- Ne tvrdim da bih umrla od gladi pre nego što bih pojela perece, ali definitivno ih izbegavam čak i kada su opcije veoma ograničene, izjavila je Keri Glasman, stručnjak za ishranu iz Nutritious Life.

- Razlog je taj što su one u osnovi samo promenjen oblik šećera! Proizvod s rafinisanim ugljenim hidratima ne pruža hranljive sastojke koji su korisni za zdravlje ili stvaraju osećaj sitosti. Lako se prejedaju jer ne sadrže vlakna, proteine ili zdrave masti. Zamislim kesu pereca isto kao i veliku kesu bombona. Ove šećerne kalorije utiču na hormone i mogu uzrokovati povećanje telesne težine. I sve to za šta? Za obične perece? Ne, hvala.

Hotdog

Nikada me nećete uhvatiti kako jedem hotdog – to je zaista odvratno, priznala je Džoi Bauer, osnivačica Nourish Snacks-a i stručnjak za ishranu i zdravlje u emisiji "NBC Today Show". - Znam previše o tome šta sve sadrži masno, prerađeno meso u viršlama: kukuruzni sirup, nitrati, punila, masti i još masti. Zapravo, ima vrlo malo proteina. Staviti ga na drveni štapić, pokriti rafiniranim testom od kukuruznog brašna i pržiti u bačvi sa uljem? Ne, hvala!

BONUS VIDEO

02:32

OVA NAMIRNICA JE ZDRAVA, ALI OPREZNO SA NJOM AKO HOĆETE DA SMRŠATE! Nutricionistkinja otkriva kakva ishrana može da produži život

(Espreso/Srbijadanas/M. Aćimović/prenela T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.