SLANINA I MAST NE PODIŽU HOLESTEROL, VEĆ OVA VRSTA MESA: Marija šokirala Srbe, svi ga jedemo a KANCEROGENO JE
Marija Rapajić, Foto: Printscreen/TV Prva

paŽnja

SLANINA I MAST NE PODIŽU HOLESTEROL, VEĆ OVA VRSTA MESA: Marija šokirala Srbe, svi ga jedemo a KANCEROGENO JE

Dve vrste mesa bi trebalo da izbacite ako imate povišen holesterol, i nisu one na koje biste prvo pomislili!

Objavljeno:

Nutricionistkinja Marija Rapajić otkrila je koje su prednostima mesa i proizvoda od mangulice, a koje vrste mesa treba izbaciti iz ishrane ako nas muči holesterol, kao i koliko je opasno spremanje hrane na ulju.

Ona je objasnila da je mangulica zdravija od drugih mesa, i navela zbog čega - "tajna" je u masnoćama koje nisu u samom mesu, kao i dobrom holesterolu koji će očistiti krvne sudove.

"Kao i kod obične prasetine, i kod mangulice je masno tkivo na stomaku. Unutra je krtina, a samo je okolo masnoća. Meso nema mast protkanu kroz mišiće, što je važno jer time ne utiče na povišen holesterol", objasnila je nutricionistkinja.

"Kod mangulice je meso još bolje pozicionirano, ono sadrži HDL holesterol i on nam, zapravo, spušta onaj loši, LDL holesterol. Sprečava da se štetan holesterol lepi za krvne sudove. Sadrži i masne kiseline, zaštitni faktor za respiratorne probleme. Naše bake su ranije koristile svinjsku mast kada imamo upalu pluća, a i sada sa koronom treba unositi i svinjsku mast i slaninicu, ali od mangulice jer je mnogo zdravija od obične svinje", rekla je ona.

Dve vrste mesa bi trebalo da izbacite ako imate povišen holesterol, i nisu one na koje biste prvo pomislili!

Junetina, Meso
foto: Printscreen/Youtube/Simple Meal Prep.

"Preporučujem ako imate povišen holesterol, da izbacite najpre teletinu i jagnjetinu. Kod tih životinja masnoća se gomila u samim mišićima. Mi smo narod koji brzo živi i navikao je na prerađenu hranu i konzervisane proizvode, ali svima koji žele da se hrane zdravo preporučujem meso mangulice", rekla je ona za RTS.

Koliko je ono dostupno, u zavisnosti od toga gde živimo? I gde ćemo naći "pravo"?

"U marketima ima, u Beogradu, imaju i čvarci i mast, kao i meso. A što se tiče domaće proizvodnje, u Vojvodini je najzastupljenija. Ako idete u Vojvodinu, kupićete pravu mangulicu koja se gaji na pravi način", rekla je Rapajićeva.

Podvukla je i da je zdravije hranu spremati na masti, nego na ulju i objasnila zašto - pri korišćenju ulja, nastaju nezdrave supstance!

"Zdravije je pripremiti jelo na masti, nego na ulju. Ulje kada se prži, dobija promene na masnoćama, to su Majlardove reakcije i kancerogene su. A kada se na masti sprema, to je mnogo bolje jer prilikom otapanja masti dolazimo do tačke kada je najbolje spremiti hranu. A kod ulja, kada se zagreva, ne znamo kada treba ubaciti tu hranu. Posebno što sadrži i trans masti, loše masnoće koje se lepe za krvne sudove. Tada nastaju trigliceridi, nemamo onda dovoljan protok krvi i kiseonika do mozga i srca. Nastaju razni problemi, najpre ateroskleroza, ali potom i komplikacije kao što su infarkt i moždani udar", rekla je ona.

02:49

PANDEMIJA NIJE VREME ZA DIJETU! Suzana Mančić ostala vitka i zdrava uz 3 nezaobilazne namirnice (KURIR TELEVIZIJA)

(Espreso/Najžena/Slobodanka Ćorić/Prenela P.V.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.