RUSKINJE SAMO OVAKO PRAVE MEDENU PITU: Mekane kore i kremast fil - recept iz stare sveske
Parče medene pite na tacni, Foto: Printscreen/Youtube/ Aurora Recepti

ukus je prava bomba

RUSKINJE SAMO OVAKO PRAVE MEDENU PITU: Mekane kore i kremast fil - recept iz stare sveske

Ruskinje prave medenu pitu sa mekanim korama i kremastim filom po receptu iz stare sveske

Objavljeno: 20:06h

Našim domaćicama su kolači jača strana, kao i torte.

Od davnina na našim prostorima domaćice spremaju najukusnije poslastice bilo da je u pitanju neka posebna prilika ili svakodnevnica.

Naše bake starinsku lenju pitu spremaju svojim unucima kad god mogu, a sada je pred vama isto jedna starinska receptura - medena pita koju najbolje spremaju Ruskinje.

Ona je jako poznata i na našim prostorima jer se dodaje med i topi se u ustima od slatkoće.

Sastojci za medenu pitu
Sastojci za medenu pitufoto: Printscreen/Youtube/ Aurora Recepti

Za ovaj recept idu ovi sastojci:

Za koru:

1 kašičica sode bikarbone

200 g šećera

420-450 g brašna

Spremanje fila za medenu pitu
Spremanje fila za medenu pitufoto: Printscreen/Youtube/ Aurora Recepti

150 g meda

4 jaja

180 g putera

Za fil:

380 ml kondenzovanog mleka

900 g slatke pavlake

Kora za medenu pitu
Kora za medenu pitufoto: Printscreen/Youtube/ Aurora Recepti

Ovako ide priprema:

U šerpu ubacite šećer, med i omekšali puter, pa sjedinite sastojke na nižoj temperaturi. Potom dodajte sodu bikarbonu, pa mešajte dok smesa ne poprimi boju karamele. Izlijte smesu za koru u posudu i kada se malo prohladi, umutite žicom.

Dodajte postepeno jaja i mutite, a potom postepeno dodajte i brašno. U tankom sloju nanesite deo smese za koru po listu pek papira. Pecite na plehu na 170°C oko 7 minuta, pa ponavljajte postupak do utroška smese za koru. Neravne ivice isecite tako da sve kore za medenu pitu budu jednake.

Filovanje medene pite
Filovanje medene pitefoto: Printscreen/Youtube/ Aurora Recepti

Ostatke koje ste isekli ostavite po strani. Počnite sa pravljenjem fila za medenu pitu tako što ćete pomešati slatku pavlaku i kondenzovano mleko.

Umutite mikserom, pa na prvu koru za medenu pitu rasporedite deo fila sa kondenzovanim mlekom, prekrijte drugom korom i tako do kraja.

Čokolada preko medene pite
Čokolada preko medene pitefoto: Printscreen/Youtube/ Aurora Recepti

Poslednji sloj medene pite treba da vam bude fil sa kondenzovanim mlekom.

Medena pita
Medena pitafoto: Printscreen/Youtube/ Aurora Recepti

Njega poravnajte špatulom po vrhu i sa strane, pa pospite medenu pitu izblendiranim ostatkom kora koji ste isekli.

Uživajte u najlepšem kolaču.

Bonus video:

02:38

MRTVA TRKA! PORODICA ZA JEDAN POEN POBEDILA I DOBILA POVLASTICE U POLUFINALU: Svetski recepti za koje će vas svi pitati odakle vam

(Espreso/Stvar ukusa)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.