OVAJ STARINSKI KOLAČ JE BIO NAJPOZNATIJI U JUGOSLAVIJI: Danas ga nema ni NA VIDIKU, a recept SVI TRAŽE
Kolač u tepsiji, Foto: Printscreen Youtube Ricette Fatte In Casa

prelepo

OVAJ STARINSKI KOLAČ JE BIO NAJPOZNATIJI U JUGOSLAVIJI: Danas ga nema ni NA VIDIKU, a recept SVI TRAŽE

Danas postoji mnogo verzija, a ovu malo ko zna

Objavljeno:

Ovaj kolač se u Jugoslaviji redovno spremao, a sve domaćice su recept znale napamet.

Danas postoji mnogo verzija, a ovu malo ko zna.

Krenuće vam voda na usta iste sekunde.

Lenja pita, Čupava pitta, Kolač
foto: Printscreen/youtube/Bokinakuhinja

Sastojci

Testo:

2 pune kažike masti (250 g masti)

2 žumanca

1 belanac

4-5 kašika šećera

1 mala šoljica mleka

Lenja pita, Čupava pitta, Kolač
foto: Printscreen/youtube/Bokinakuhinja

1 prašak za pecivo

brašna onoliko da se zamesi testo koje se ne lepi

Fil:

1 kg nakiselih jabuka

2-3 kašike šećera

3-4 kašike griza

1 kesica cimeta

100 g suvog grožđa

100 g mlevenih oraha

Lenja pita, Čupava pitta, Kolač
foto: Printscreen/youtube/Bokinakuhinja

1 kašičica praška za pecivo

1 kesica vanile po želji

Priprema

Testo: mast i šećer penasto umutiti kašikom, u to dodati šumanca i belanac i nastaviti sa mućenjem dok se ne sjedini, dodavati brašno pomešano sa praškom za pecivo, i otprilike na pola dodati šoljicu mleka, pa zatim dodati još brašna dok se ne umesi glatko sjajno testo koje se ne lepi.

Fil: jabuke oljuštiti, narendati i staviti u šerpu da se prodinstaju. Kada omekšaju i masa postane kašasta, ali da ima malo i soka dodati griz, mlevene orahe, suvo groždje, cimet, vanilu i prašak za pecivo, sve izmešati i ostaviti da se malo prohladi.

Lenja pita, Kolač, Pita sa jabukama
foto: Bakina kuhinja

Za to vreme testo podeliti na dva dela, razvući oklagijom (nemojte se truditi da celu koru u jedan mah položite u testo jer se testo kida) i tako razvučeno testo položiti u pleg veličine 25x30 cm. Testo rukom lepo pritisnuti da kora bude cela, pa preko nje staviti fil od jabuka.

Preko fila opet razvući koru, i iz delova ako ne moše cela, rukom malo sjediniti da se pokrije ceo fil (za neravnost ne brinite, prilikom pečenja to se izgladi i staviti da se peče na umerenu vatru oko 45 minura, odnosno kada gornja kora porumeni izvaditi iz rerne. Prohladjeno posuti odozgo šećerom u prahu i seći kocke šeljene veličine (ja lično volim manje kocke) i služiti.

(Espreso/Recepti.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.