GOSPODIN STEVAN PODELIO STARINSKI RECEPT ZA DOMAĆE BAJADERE: Glavna zvezda SLAVSKE TRPEZE sada još ukusnija
Bajadera, Foto: Printscreen/Youtube/kuhajipeci

topi se u ustima

GOSPODIN STEVAN PODELIO STARINSKI RECEPT ZA DOMAĆE BAJADERE: Glavna zvezda SLAVSKE TRPEZE sada još ukusnija

Pravi slavski kolač koji svi obožavaju, prijatno!

Objavljeno:

Sezona slava je uveliko krenula, a mnoge vredne domaćice već sada traže recepte za pripremanje ukusnih poslastica. Mi vam donosimo recept za kolač koji će vas oduševiti, a sigurno će se odmah razgrabiti čim ga iznesete na trpezu.

A gospodin Stevan je poselio sa nama recept za neodoljivu bajaderu koja je nezaobilazna poslastica na svim slavama. Recept je iz Pešte '33., '34. godina prošlog veka. Јa sam ga dobila od bakine prijateljice koja je rođena i živela u Pešti sve do rata onog Drugog. Gospođi Zindi tata je bio poslastičar. Početkom devedesetih kada sam kretala na fakultet dobila sam recept.

Bajadera
Bajaderafoto: Printscreen/Instagram/recepttura

Stajao je tako dugo u jednom rokovniku dok nisam rešila da ga napravim. Sad ga često spremam jer je jako zgodan kada mi dođu gosti. Ako želite samo njih za slavu onda dupla mera. Sve ostalo je vrhunsko. Pravi slavski kolač. Prijatno dragi moji!

Sastojci

Kora

belanca 3

šećer 3 kašike

so prstohvat

mleveni orasi 2 kašike

mleveni badem 1 kašika

brašno 2 kašičice

korica pomorandže rendana 1

Fil

čokolada za kuvanje min 52% kakaa 100 gr

slatka pavlaka 2 dl

Glazura za odozgo

čokolada za kuvanje min 52% kakaa 100 gr

ulje 2 kašike

Priprema bajadere
Priprema bajaderefoto: Printscreen/Youtube/ kuhaj i peci

Preliv

mleko 150 ml

burbon vanila ili pola šipke vanile1 kesica ili pola vanile

Kako pripremiti

Prvo belanca stavite u frižider na dva sata da se ohlade. Umutite čvrsto belanca sa prstohvatom soli i šećerom. Polako umešajte orahe, badem, rendanu koricu i brašno. Pecite na pek papiru u plehu za korice za tortu. Debljina testa ispečenog bi trebalo da bude trećina prsta. Peče se na 180 stepeni oko 25 minuta. Skuvajte mleko sa vanilom.

Vrućim mlekom preliti hladnu koricu i pustite dva sata da skroz upije. Napravite klasičan ganaš krem od pavlake i čokolade. Čokoladu izlomite. Pavlaku stavite u šerpicu pa na ringlu da se zagreje. Ne sme da provri, bukvalno da prostruji. Prelijte pavlakom čokoladu i ostavite 5 minuta da se otopi čokolada. Pažljivo spatulom sjedinite. Pustite da se potpuno ohladi u frižideru. Kada se ohladi umutite mikserom kao svaki šlag penasto. Isecite koricu na kocke 2 x 2cm.

Filuje se korica, fil,korica fil, korica. Odozgo i sa strane svuda ide fil. E sad treba da napravite viljuškom ili nožem onako kao da je čupavo, tršavo. Stavite na sat vremena u frižider. Napravite glazuru od čokolade. Kašičicom odozgo stavite glazuru i sipajte onako neobavezno da se slije. Stavite malo mlevenih oraha čisto mrvu, pa opet još jednu kašičicu stavite glazure. Ostavite u frižideru najmanje 6 sati pre serviranja.

Majke i snajke

02:40

SA NAJVIŠIM OCENAMA OVA PORODICA ZGRABILA POBEDU! Ako ne znate ko je otišao kući sa nagradom od 100.000 dinara POGLEDAJTE OVDE

(Espreso/Blic Žena)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.