sočno i mekano
BUGARSKA DOMAĆICA OTKRILA KAKO PRAVI NAJSOČNIJI KOLAČ: Čokolada i orah - recept koji žene zapisuju u sveske
Bugarska domaćica otkrila kako pravi najsočniji kolač sa čokoladom i orasima po receptu koji bi svaka žena poželela da ima
Mnoge žene već sada razmišljaju šta će svojim ukućanima spremite slatko za vikend.
Mnogi od nas vole domaće krofne, bilo da su prazne, punjene eurokremom ili džemom, ali isto tako jedan sočni kolač sa čokoladom i orasima bugarske domaćice će vas oboriti kada vidite kakav je ukus.
Jednostavno, jeftino, ukusno...
Pravićete ga i češće nego što možete da zamislite.
Za ovaj recept su potrebni sledeći sastojci:
orasi - 1 šolja, nepuna, krupnu naseckani + za ukras (90 g)
jaja - 2 komada (srednje veličine)
kakao - 4 supene kašike, prirodni (30 g)
šećer - 1 šolja i 1 supena kašika (220 g)
so - mali prstohvat
kiselo mleko - 200 g
vanilin šećer - 1 kesica
ulje - ½ šolje (100 ml)
soda za hleb - 1 kašičica (ravna)
brašno - 1 šolja i 1 supena kašika (150 g)
Za glazuru:
sveže mleko - 3 supene kašike
mlečna čokolada - 100 g, 1 supena kašika
maslac
Način pripreme:
U posudu sam stavila jaja, šećer, so i vanilin šećer i mikserom sam ih umutila u vazdušastu smesu 2 minute.
Uz neprestano mućenje u tankom mlazu sam dodala ulje.
U kiselo mleko sam stavila sodu, izmešala sam i kada se dobro aktiviralo, dodala sam ga u smesu u posudu. Mutila sam mikserom i na kraju sam dodala kakao kog sam takođe mešala dok se skroz nije apsorbovao.
Već bez miksera sam dodala prosejano brašno, tako što sam ga izmešala kuhinjskom žicom za mućenje. Na kraju sam dodala i orahe i na kraju sam izmešala-
Tepsiju dimenzija 28x22 cm sam namazala maslacem i lagano sam posula brašnom. Sipala sam smesu i stavila sam čokoladni kolač da se peče u zagrejanoj rerni na 160 °C na otprilike 30 minuta ili dok drvena čačkalica zabodena u sredinu ne izađe u potpunosti suva.
Dok se kolač hladio pripremila sam glazuru. Na vodenoj pari sam istopila čokoladu, maslac i mleko dok se ne dobije blistava i glatka smesa.
Za bolji izgled svaki odsečeni komadić sam zalila, ali možete da rasporedite glazuru po kolaču u tepsiji.
Na svaki komad sam stavila orahe zapečene u rerni.
Neka vam je slatko sa mojim sočnim čokoladnim kolačem.
Bonus video:
(Espreso/Bonapeti.rs)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!