OVA 3 ČAJA PODIŽU IMUNITET I ČINE VAS ZDRAVIJIMA ZIMI: Kinezi su ga VEKOVIMA pili da ne bi bili BOLESNI
Čaj, Foto: Printscreen/youtube/DOORSOFHEALTH

zDRAVLJE

OVA 3 ČAJA PODIŽU IMUNITET I ČINE VAS ZDRAVIJIMA ZIMI: Kinezi su ga VEKOVIMA pili da ne bi bili BOLESNI

Čaj je najstariji lek

Objavljeno: 11:08h

Većina nas posegne za šoljom toplog čaja u nadi da će da ublažiti bol u grlu ili da spreči prehladu. Koncept čaja kao pomoć pri izlečenju svakako nije ništa novo.

Pa, iako Kinezi koriste ovu metodu vekovima unazad da smanje bolesti i poboljšaju imuni sistem, i uprkos širokoj upotrebi čaja za podizanje imuniteta, zapravo je veoma malo čvrstih naučnih dokaza koji bi dokazali da čajevi nude ovu vrstu prednosti.

čaj
foto: Printscreen/Tiktok/raketadoleta

Ono što je poznato, kako prenosi "Everyday healt" da čajevi sadrže grupu antioksidanata poznatih kao polifenoli, odnosno flavonola, koji mogu da pomognu u zaštiti tela od slobodnih radikala koji slabe imuni sistem. Uz to, zdravstveni stručnjaci se uglavnom slažu: kuvani čaj bez zaslađivača je zdrav izbor pića.

Zeleni čaj

Antioksidansi u zelenom čaju nekoliko desetina puta su, kako navodi "Prirodni lek" efikasniji od vitamina C i E, koji važe za dobre antioksidanse. Studije pokazuju da ekstrakt zelenog čaja stimuliše metabolizam i pomaže pri sagorevanju masti. Zeleni čaj takođe dezinfikuje usnu duplju i sprečava razvoj infekcija. Zahvaljujući prisustvu teofilina, zeleni čaj opušta bronhije, pa je svoju primenu našao i kod astme, bronhitisa.

Zeleni čaj
foto: Profimedia

Čaj od kurkume

Kurkuma je začin, popularan u celom svetu, za koji se veruje da ima analgetsko i antiinflamatorno dejstvo, tako da može efikasno da ublaži bol. Kuruka, kako piše "Zdravisimo", ima dejstvo slično ibuprofenu, jer zahvaljujući visokoj koncentraciji kurkumina, može da inhibira enzim ciklooksigenazu-2 (COX-2). Velika prednost kurkume u poređenju sa ibuprofenom je ta što su kod vrlo malog broja ljudi primećena neželjena dejstva nakon konzumiranja čaja od kurkume.

Čaj od kurkume može da se pomogne kod ublažavanja glavobolje, bolova u mišićima i zglobovima. Međutim, jako je važno da se naglasi da ovaj čaj ne smeju da piju ni trudnice ni dojilje. A ukoliko bolujete od neke druge ozbiljne bolesti ili pijete lekove, obavezno se konsultujte sa lekarom o eventualnim neželjenim dejstvima.

Kurkuma
foto: Profimedia

Čaj od đumbira

Kao blizak srodnik kurkume, đumbir takođe može da pruži prednosti za zdravlje imuniteta kada se pije u šoljici čaja. Gingerol je glavno aktivno jedinjenje koje je odgovorno za ljuti, biberkasti ukus i lekovita svojstva đumbira. I ne samo da nudi antioksidativne i antiinflamatorne efekte, već može i da leči infekcije.

Pored gingerola, đumbir sadrži i druga antivirusna jedinjenja koja su efikasna u borbi protiv obične prehlade. Pozitivno deluje kod lakog bola, groznica i napada kašlja koji su povezani sa običnom prehladom.

Đumbir
foto: Profimedia
02:34

UTICAJ VREMENA NA ZDRAVLJE

(Espreso/Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.