UKUSNIJE NE MOŽE
MEDENO SRCE NA ŠOLJE, KUPIĆE VAS ZA SVA VREMENA: Preliv je boli glava, svi tvrde da je bolje od KUPOVNOG (RECEPT)
Pristupačan svima. Na fotografiji možete da vidite koliko rupica obe kore imaju, jako fino narasta, mek je i vazdušast.
Medeno srce je jedan od starijih, izdašnih, sočnih i mekanih kolača. Ako volite kombinaciju cimeta i pekmeza odmah navalite.
Sastojci – mera šolja od 200ml:
2,5 šolje brašna
1,5 šolja šećera
1,5 šolja kisele vode ( ili mleka )
1 šolja pekmeza od kajsije ( mada sam pravila i sa breskvom, jednako je dobar )
2 kašičice sode bikarbone
2 kašičice cimeta, ili po želji
1 kašika kakaa
Premaz:
8 kašika pekmeza od kajsije
100 gr cokolade
Glazura:
100 gr čokolade
4 kašike ulja
Priprema:
Pomešati brašno, šećer, cimet i kakao.
Posebno pomešati kiselu vodu i pekmez. Mešati dok se ne rastope.
Dodati sodu bikarbonu, promešati pa sve istresti u suve sastojke.
Dobro izrediti pa istresti pola smese u obložen ili pouljen i posut brašnom pleh 33 x 23cm.
Masa treba da je redja, da je lako sipate.
Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni dok se ne uhvati korica, oko 15 minuta.
Izvaditi, premazati pekmezom.
Pekmez treba da je mekan kako bi se lako mazao.
Ako nije, dodajte par kašika vruće vode i dobro izmešajte.
Preko pekmeza narendajte čokoladu.
Pošto to uradite prelijte ostatkom smese ali tako da ona polaku curi i svuda šarajte.
Posle ne morate toliko da razvlačite i pomerate čokoladu.
Vratite da se peče. Pecite još nekih 15 minuta. Možete testirati čačkalicom samo gornji deo, jer ako ubodete dublje zahvatićete deo sa pekmezom.
KOlač ne smete ni predugo da pečete jer će se isušiti. Treba da ostane sočan, jer je baš vazdušast i mekan. Ako se duže peče kroz ove rupice će prolaziti topao vazduh i sasušiti kolač iznutra.
Pečen kolač prelite otopljenom čokoladom sa uljem i hladite.
Može da se jede i mlak.
Prijatno.
(Espreso/domacirecepti.net)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!