BOLJI KOLAČ OD BAKLAVE, SRPSKE DOMAĆICE SU GA NEKADA OBOŽAVALE: Sad ga zbog ovog FILA svi traže (RECEPT)
Kadaif, Foto: Printscreen/ Youtube/ Binin Sahan

TRADICIONALNO DOBRO

BOLJI KOLAČ OD BAKLAVE, SRPSKE DOMAĆICE SU GA NEKADA OBOŽAVALE: Sad ga zbog ovog FILA svi traže (RECEPT)

Kada trakice ovog kolača krenu da se tope u ustima nema ništa bolje, sa omiljenim sastojkom svih poslastica - orasima, prosto ćete uživati

Objavljeno:

Kadaif, poznat i kao kadaifi ili kadaifli, je tradicionalni poslastičarski specijalitet koji potiče iz Bliskog istoka. Ovaj ukusni desert sastoji se od tankih, niti sličnih rezancima, napravljenih od posebnog testa, koji se obično puni orasima, lešnicima ili sirom. Kadaif je omiljen u mnogim kuhinjama i često se poslužuje na posebnim prilikama ili slavljima.

Da biste napravili kadaif, prvo ćete morati pripremiti testo.

Sastojci za testo:

  • brašno
  • voda
  • so
  • rastopljeni puter
Kadaif
foto: Printscreen/ Youtube/ Binin Sahan

Svi sastojci se mešaju zajedno da bi se formirala glatka i elastična masa. Zatim se testo ostavlja da odstoji neko vreme kako bi se omekšalo.

Nakon što je testo odstojalo, sledi korak u kojem se testo pažljivo razvlači na tanke niti. To možete postići koristeći poseban kadaif aparatić ili koristeći tanku metalnu cev ili čak viljušku. Važno je da niti budu što tanje i ravnomerno razvučene kako bi se postigao karakterističan izgled kadaifa.

Kada su niti testa spremne, prelazimo na pripremu fila. Fil za kadaif može biti raznovrstan i prilagođen vašim željama. Najčešći fil je onaj od oraha ili lešnika. Za pripremu ovog fila, orasi ili lešnici se sitno seckaju ili melju, a zatim se dodaje šećer, cimet i malo vanilin šećera za aromu. Sve se dobro promeša kako bi se sastojci sjedinili.

Kadaif
foto: Printscreen/ Youtube/ Binin Sahan

Nakon pripreme fila, sledeći korak je slaganje kadaifa. Uzmite jednu nit testa i stavite je na ravnu površinu, a zatim na sredinu stavite malu količinu fila. Preklopite ivice testa preko fila kako biste ga potpuno prekrili. Ponavljajte ovaj postupak dok ne potrošite sve niti testa i fil. Bitno je da pažljivo oblikujete svaki komad kadaifa kako biste dobili lep i uredan izgled.

Kada su sve kadaif pravilno složene, sledi korak pečenja. Kadaif se tradicionalno peče u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 25-30 minuta, ili dok ne postane zlatno smeđe boje. Nakon pečenja, kadaif se može posuti šećerom u prahu i preliti rastopljenim puterom ili sirupom za dodatnu slatkoću i sočnost.

Sada kada ste upoznati sa osnovnim koracima u pripremi kadaifa, možete eksperimentisati sa različitim filovima i dodacima kako biste stvorili svoj jedinstveni ukus. Kadaif je predivan desert koji će oduševiti vaše goste i dodati poseban šarm svakom slavlju.

Ako biste pre možda napravili baklavu, onda možete probati ovaj recept sa svim, potrebnim tajnama sa siguran uspeh.

(Espreso/ Bašta balkana)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.