poslastica
DOMAĆICA OTKRILA ORIGINALNI RECEPT ZA BAKLAVU: Trik u PRIPREMI morate da ZAPIŠETE što pre
Jedna domaćica je otkrila kako se pravilno sprema
Baklava je poznati specijalitet iz Bosne.
Jedna domaćica je otkrila kako se pravilno sprema.
Nećete pogrešiti ako je tako napravite.
Munevera Mulalić iz susedne Bosne i Hercegovine nije profesionalna kuvarica, ali njeni recepti koje deli na Facebooku i Instagramu toliko oduševljavaju ljude da je postala sve popularnija na ovim prostorima.
Kako kaže, poseban ukus daje tirit pomešan s orasima, a evo kako to sve da napravite.
Treba vam:
1 okrugla posuda za kolače
1 kg jufki za baklavu 500 grama maslaca
1-2 žlice ulja 800 grama mlevenih oraha
1 jaje + 1 kašika maslaca + malo brašna - za tirit
1 šolja šećera za orahe + 2 kg šećera za preliv
2 litre vode
Priprema:
Istopite maslac i uklonite belu penicu jer može dati gorki okus baklavi kada se ispeče. Namastite dno posude i stavite 5 jufki jednu na drugu - između ih možete malo namastiti. Stavite smesu od oraha i tirita, pa ponovite postupak. Na završni sloj stavite 3-4 jufke, i namastite ih uljem. Izrežite baklavu na komade koji vam odgovaraju i prelijte preostalim maslacem, pa ostavite pola sata da upije masnoću.
Pecite je na 150°C, a nakon što porumeni smanjite temperaturu na 130°C, jedno sat i pol do dva, prenosi Klix.
Dok se baklava peče pripremite preliv. Pomešajte šećer i vodu i jedan lonac i stavite da se kuhaju. Nakon što dobijete blago lepljivu teksturu, ostavite da se ohladi - nikako ne sme biti vruć kada ga stavljate preko baklave. Izvadite baklavu kada je gotova i pustite da se malo ohladi. Zalijte polako, od jednog kraja posude do drugog. Pustite da se sve upije i spremna je za posluživanje.
Bonus video:
(Espreso/Klix.ba)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!