OVAKO JEDINO MOŽETE DA UKLONITE KRPELJA SA KOŽE: Ako ga primetite ODMAH URADITE OVO, važna je BRZA REAKCIJA
Krpelj, Foto: Printscreen Youtube/Elta HD

VAŽNO

OVAKO JEDINO MOŽETE DA UKLONITE KRPELJA SA KOŽE: Ako ga primetite ODMAH URADITE OVO, važna je BRZA REAKCIJA

Prema poslednje dostupnim podacima, koji se odnose na 2017. godinu, u Srbiji su od Lajmske bolesti obolele 544 osobe

Objavljeno: 17:24h

Toplije vreme donelo je duže boravke napolju i u prirodi, a samim tim i veću opasnost od krpelja. Postoje međutim načini na koje se građani lako mogu sačuvati, a ako se i desi ubod, važno je prepoznati ga na vreme, kao i simptome Lajamske bolesti koju krpelji mogu da prenesu.

Prema poslednje dostupnim podacima, koji se odnose na 2017. godinu, u Srbiji su od Lajmske bolesti obolele 544 osobe. Nakon ovog periodu podaci o obolelima više nisu prikupljani.

Krpelj
foto: Jan Gläßer / Panthermedia / Profimedia

Institut za javno zdravlje Srbije „Batut“ navodi međutim da je Lajmska bolest (LB) najčešće registrovano oboljenje u grupi bolesti koje se prenose krpeljima u državama centralne Evrope sa stopom incidencije od 206. na 100.000 stanovnika u Sloveniji (na osnovu rezultata laboratorijskih ispitivanja) i 135 na 100.000 u Austriji (prema anketama zdravstvenih radnika).

Kako se zaštiti od krpelja?

Američki centar za kontrolu bolesti daje nekoliko saveta kako se ljudi mogu zaštiti od uboda krpelja.

Prvi savet koji CDC daje jeste izbegavanje površina gde ima dosta trave i žbunja. U slučaju da vreme provodite na ovakvim mestima, odeća ali i oprema koja se koristi može se zaštiti proizvodima koji sadrže 0,5 odsto permetrina.

Potrebno je naprskati odeću ovim sredstvima koje se neće isprati ni nakon nekoliko pranja.

Peškir, Pauk, Buba, Krpelj, Prljav peškir
foto: GAETAN BALLY / KEYSTONE-SDA-ATS AG / Profimedia

Pored toga, u Srbiji se prodaju repelenti protiv krpelja u vidu spreja ili kreme koji se mogu nanositi na kožu.

Takođe se savetuje da se nakon povratka kući odeća detaljno pregleda da bi se videlo da li su se krpelji zakačili.

Poželjno je i pregledati telo, a mesta na kojima se najčešće zakače krpelji su ispod ruku i kolena, oko ušiju i struka, u pupku, sa unutrašnje strane butina, i na glavi u kosi.

Kako ukloniti krpelja?

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd na svom sajtu navodi da je ubod krpelja bezbolan, i da se najčešće ne oseti što mu omogućava da ostane zakačen na koži više dana.

Zbog ovoga je važno detaljno pregledati telo po povratku kući.

U slučaju da se krpelj zakačio, Gradski zavod navodi da krpelja treba izvaditi iz kože što pre, u toku prvih 24 časa od uboda, kako bi se smanjila verovatnoća prenosa infekcije.

– Skidanje treba obaviti stručno, u zdravstvenoj ustanovi, isključivo mehanički, čistom pincetom koja je prethodno dezinfikovana alkoholom – navodi Gradski zavod, i objašnjava da pre pre odstranjivanja krpelja ne treba stavljati nikakva hemijska sredstva – eter, alkohol, benzin, aceton, lak za nokte, jer ova sredstva izazivaju povraćanje crevnog sadržaja krpelja u kojem se mogu naći uzročnici lajmske bolesti

Na sajtu Gradskog zavoda se ističe da je najsigurnije ukloniti krpelja u zdravstvenoj ustanovi, te da se to radi uz pomoć pincete tako da se krpelj uhvati pincetom što bliže koži, bez gnječenja ili kidanja njegovog tela.

Krpelj
foto: Profimedia

– Pinceta se najpre malo povuče na gore, koliko je dovoljno da se krpelj odigne od kože, a zatim polako izvlači iz kože. Posle odstranjivanja krpelja ubodno mesto na koži treba dezinfikovati.Ukoliko ste sami pokušali da odstranite krpelja i u tome niste uspeli u celosti, ne pokušavajte da odstranite preostali deo već se obavezno obratite lekaru – upozorava Gradski zavod.

Takođe, osoba kojoj je odstranjen krpelj se prati tri meseca a kontrole se obavljaju na mesec dana.

Kontrole su važne jer krpelji mogu da budu prenosioci Lajmske bolesti.

Koji su simptomi Lajmske bolesti?

Lajmska bolest je infektivno obolenje koju izaziva bakterija burgdorferi. Do zaražavanja dolazi ubodom krpelja roda ixodes koji je prenosilac ove bolesti.

– Pojava karakterističnog crvenila kože na mestu uboda krpelja – erythema migrans, uz moguću pojavu opštih simptoma i znakova infekcije: povišena telesna temperatura, glavobolja, bolovi u zglobovima i mišićima, uvećane lokalne limfne žlezde – simptomi su Lajmske bolesti navodi Gradski zavod.

Pacijent, Starac, Starija osoba, Bolnica, Bolest, Porodica, Poseta
foto: Profimedia

Američki CDC ističe da je veoma važno prepoznati simptome na vreme, jer ako se ne leči infekcija se može proširiti na zglobove, srce i nervni sistem.

-Lajmska bolest se dijagnostikuje na osnovu simptoma, fizičkih nalaza (npr. osip) i toga da li je postojala mogućnosti izlaganja zaraženim krpeljima. Laboratorijsko testiranje je od pomoći ako se pravilno koristi i ako se vrši proverenim metodama. Većina slučajeva lajmske bolesti može se uspešno lečiti sa nekoliko nedelja antibiotika – navodi CDC.

Analiza krpelja u JKP Gradska čistoća:

03:12

Analiza krpelja u JKP Gradska čistoća

(Espreso/Danas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.