STRUČNJACI OTKRILI ŠTA PRIVLAČI MRAVE U KUĆU: Ovo će vas zaprepastiti, NISTE MOGLI NI NASLUTITI
Mravi, Foto: Profimedia

otkrili

STRUČNJACI OTKRILI ŠTA PRIVLAČI MRAVE U KUĆU: Ovo će vas zaprepastiti, NISTE MOGLI NI NASLUTITI

Svi znamo da mrave privlače prosuti šecćer i mrvice, ali šta još donosi ove neželjene štetočine?

Objavljeno:

Insekti u kući su noćna mora mnogih ljudi. Stručnjaci kažu da su konačno otkrili šta mrave privlači u vaš dom.

Svi znamo da mrave privlače prosuti šecćer i mrvice, ali šta još donosi ove neželjene štetočine?

Nema ništa gore od toga da uzmete hranu iz svog ormana ili ostave i vidite mrave kako puze svuda.

Ova sićušna stvorenja su stalno u potrazi za svojim sledećim obrokom, a vaš dom može imati upravo ono što traže – posebno tokom leta, prenosi N1.hr.

„Postoji nekoliko razloga zbog kojih će mravi useliti u vaš dom“, kaže Dejvid Prajs, direktor tehničkih službi i sertifikovani entomolog u kompaniji Moskuito Joe. Svi znamo da mrave privlače prosuti šećer i mrvice, ali šta još donosi ove neželjene štetočine, piše Best Life.

Esencijalna ulja

Mravi
foto: Profimedia

Možda ste čuli za korišćenje eteričnih ulja za odbijanje mrava. I istina je, mirisi poput limunske trave, peperminta, karanfilića i kedrovog drveta mogu odvratiti mrave. „Ove mešavine ometaju feromonske tragove koje koriste za navigaciju, komunikaciju i pronalaženje hrane“, kaže Prajs.

Ali s druge strane, neka eterična ulja mogu da dovedu više mrava. Baš kao i hrana ili piće sa puno šećera, „esencijalno ulje u kombinaciji sa šećerom ili parfemom može izazvati privlačnost“, kaže Prajs.

On predlaže da se držite podalje od parfema sa slatkim voćnim ili cvetnim mirisima ako pokušavate da izbegnete najezdu mrava. A ako jednostavno ne možete da odolite slatkoj mešavini, uverite se da je dobro zatvorena.

Hrana za kućne ljubimce

Mravi uvek traže hranu i nije ih briga da li ta hrana pripada vama ili vašim kućnim ljubimcima.

„Mačke, psi i drugi kućni ljubimci takođe mogu nehotice da pozovu mrave u vaš dom“, kaže Jim Fredericks, glavni entomolog i potpredsednik za javne poslove Nacionalnog udruženja za borbu protiv štetočina. Posude za hranu i vodu mogu privući mrave, pa je važno da ih održavate čistima.

Rajan Farli, izvršni direktor kompanije LavnStarter, napominje da mrave privlače proteini, masti i šećeri koji se nalaze u hrani za kućne ljubimce. Ostavljanje bilo čega iz hrane vašeg ljubimca na duže vreme može lako privući mrave.

„Da biste to izbegli, pokušajte da hranite svog ljubimca u određeno vreme, umesto da ostavljate hranu ceo dan, i držite hranu u dobro zatvorenim kontejnerima“, kaže Farli. Odmah očistite sve vodene nerede jer mrave takođe privlače izvori vode.

Kuhinjski aparati

Sasvim je uobičajeno da imate mrave u vašoj kuhinji – to je ipak žarište hrane. Ali možda traže zalogaj na nepoznatim mestima. „Pazite na mesta gde bi ostaci hrane mogli biti sakriveni, mrvice u tosterima ili ostaci hrane u mašinama za pranje sudova privlačni mravima“, kaže Frederiks.

Nije bitno da li su ovi uređaji zatvoreni ili se ne koriste, mravi će i dalje moći da nađu ulaz. Važno je da sve održavati čistim i da eliminišete sve što se može da smatrate izvorom hrane ili vode, prenosi N1.hr.

Uređenje dvorišta

Jagode, Voće, Baka i deka, Unuci, Unuk, Dvorište, Proleće, Porodica, Deca
foto: Profimedia

Svako uređenje oko temelja kuće zapravo može da dovede mrave – u zavisnosti od zelenila ili cveća koje ste tamo posadili. Met Friman, menadžer ogranka i specijalista za kontrolu štetočina u Clark’s Termite & Pest Control, objašnjava da su ruže, gardenije i krep mirte domaćini mnogim vrstama lisnih uši (malih insekata koji sisaju hranljive materije iz biljaka). Ako vaš grm ima populaciju lisnih uši, verovatno će tamo biti i mrava.

„Ove štetočine luče supstancu bogatu šećerom poznatu kao ‘medna rosa’, kojom mravi vole da se hrane“, kaže Friman. Jedan od načina da se ovo spreči je da vaše biljke budu uredne i podrezane i da im ne dajete previše vode. „Prekomerno zalivanje u blizini temelja stvoriće privlačnost jer lisne uši obezbeđuju izvor hrane, a kada populacija mrava preraste izvor hrane, useliće se“, kaže Prajs.

Curenja vode

Mravima je neophodna voda, tako da možda nije veliko iznenađenje da vidite mrave oko česme koja kaplje. „Smanjenje vlage i stajaće vode oko vašeg doma može uveliko da pomogne u zadržavanju mrava na odstojanju“, kaže Frederiks.

Ne bi trebalo da čekate da popravite cevi koje cure. Pazite na nova vlažna područja kako bi mravi imali manje šanse da uđu unutra.

Friman kaže da mrave drvodelje posebno privlači vlažno drvo, koje je često posledica curenja vode, tako da bi trebalo da zamenite sva oštećena područja što je pre moguće.

„Razmislite o korišćenju odvlaživača u vlažnim podrumima, malim prostorima ili tavanima“, kaže Frederiks.

(Espreso/Danas online)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.