OVAKO IZGLEDA HRANA KADA JE MOLJAC INFICIRA: Opasno je po zdravlje, ako primetite to odmah je BACITE
Moljac, Foto: Profimedia

VAŽNO!

OVAKO IZGLEDA HRANA KADA JE MOLJAC INFICIRA: Opasno je po zdravlje, ako primetite to odmah je BACITE

Otklanjanje moljaca iz ostave mora da se uradi brzo i pažljivo kako biste očuvali hranu bezbednom

Objavljeno:

Održavanje hrane u ostavi je dovoljno problematično i bez dodatnih štetočina, ali kada se moljci odomaće u vašim namirnicama, veoma je važno da se brzo pozabavite njima.

Slično kao i kada je potrebno da se otarasite mrava u kuhinji, tako i otklanjanje moljaca iz ostave mora da se uradi brzo i pažljivo kako biste očuvali hranu bezbednom.

Profesionalni stručnjaci za kontrolu štetočina podelili sa "Homes & Gardens" svoje vrhunske savete kako da se rešite moljaca u ostavi i kako ih zauvek drži podalje od svoje hrane.

Najvažniji koraci nakon što moljca prepoznate

Moljca je prilično jednostavno identifikovati. Ima karakterističnom bakarnocrvenu boju na spoljnim krilima, šest nogu i izduženi ovalni obliko dužine oko dva centimetra.

- Ove štetočine privlače veliki broj sušenih prehrambenih proizvoda kao što su sušeno voće, žitarice, semenke, orasi, čokolada i hrana za kućne ljubimce. Tu vole da se hrane i prave gnezda - objašnjava Skot Hodžis, sertifikovani entomolog, koji dalje objašnjava kako možete da se rešite ovih problematičnih štetočina pre nego što kontaminiraju vašu hranu izmetom i jajima.

Moljac
foto: Sabena Jane Blackbird / Alamy / Alamy / Profimedia

1. Pregledajte svu hranu i bacite ono što je inficirano

- Od vitalnog je značaja da sve izvadite iz ostave i proverite sav sadržaj da li ima znakova zaraze ili larvi - kaže Trent Koperfild, potpredsednik firme za deratizaciju štetočina, i dodaje da će ovaj zadatak da vam bude jednostavniji ako redovno pregledate svoju ostavu.

Sve proizvode koji su kontaminirani moljcima morate da bacite, i to u posebnu kesu i direktno u kontejner za đubre.

- Odmah ih iznesite napolje sa smećem, a ako je vaš spoljašnji kontejner u blizini kuće, pomerite ga što dalje od spoljašnjih zidova, vrata i prozora od vašeg doma kako biste izbegli da ih ohrabrite da se vrate unutra - naglašava stručnjak.

2. Usisajte ostavu

Prostori kao što su ostave su posebno skloni mrvicama koje mogu da privuku štetočine. Usisavanje može da pomogne da se brzo sakupe ne samo mrve, već i mrtve bube, kao i larve koje su se našle na vašim policama, bez rizika da padnu na pod.

- Posebno obratite pažnju na pukotine u kojima mogu da se sakriju moljci i njihova jaja - ističe Olga Gladkaja, stručnjak za kontrolu štetočina.

3. Očistite police i vrata toplom vodom i sapunicom

Postoji mnogo trikova za čišćenje ostave koji će ubrzati proces čišćenja, ali kada se nosite sa štetočinama, najbolje je da odvojite vreme i sve operete sa malo tople sa sapunom.

- Ne zaboravite da očistite i zidove, police i sa gornje i sa donje strane - podseća Koperfild i savetuje:

- Kada očistite sve, pregledajte još jednom sve pre nego što vratite namirnice i hranu nazad, pazeći da je sve dobro upakovano i zapečaćeno.

Još nekoliko saveta...

Ukoliko ne želite da vam se moljci vrate, njihovo sprečavanje da se nastane je daleko lakše nego da ih se kasnije otarasite. Potrebno je da uradite sledeće stvari:

Držite hranu u zatvorenim kontejnerima

Održavajte ostavu čistom

Prvo iskoristite stare proizvode pre nego što ih zamenite

Proverite da li nova hrana već ima štetočina prilikom otvaranja

Moljci mogu da se pojave u bilo koje doba godine, ali su najčešći kada vreme počne da se zagreva u aprilu i maju, i ponovo kada postane vlažnije u avgustu i septembru. Svako toplo okruženje nudi idealno tlo za razmnožavanje, međutim, to ne znači da nijedno drugo zatvoreno okruženje nije zaista bez rizika od zaraze moljcem.

Jedan ili dva moljaca u vašem domu, nakon što ste otvorili prozore i vrata, nisu neuobičajeni, međutim. Više moljaca koji se pojavljuju kada su vaši prozori zatvoreni ili rupe na vašoj odeći ili unutar ormarića znak su veće zaraze koja zahteva vašu hitnu pažnju.

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.