SAMO OVAKO ĆETE PRAVILNO UKLONITI KRPELJA: Jednu stvar NE SMETE da uradite, a svi se odmah UHVATE ZA TO
Krpelj, Foto: Jan Gläßer / Panthermedia / Profimedia

ZAPAMTITE

SAMO OVAKO ĆETE PRAVILNO UKLONITI KRPELJA: Jednu stvar NE SMETE da uradite, a svi se odmah UHVATE ZA TO

Suprotno popularnoj mudrosti, krpelja ne treba spaljivati niti podmazati puterom ili alkoholom. Sve što vam treba je pinceta i malo strpljenja

Objavljeno: 11:06h

Šta da radite ako primetite krpelja na koži?

Suprotno popularnoj mudrosti, krpelja ne treba spaljivati niti podmazati puterom ili alkoholom. Sve što vam treba je pinceta i malo strpljenja!

Ovogodišnja veoma blaga zima značila je da ovog proleća ima više krpelja. Na njih moramo obratiti posebnu pažnju – posebno kada živimo na selu ili volimo šetnje po parkovima i šumama. Vredi znati da se na temperaturama iznad sedam stepeni Celzijusa, krpelji aktiviraju i čekaju žrtve u travi ili na drveću.

Kako ukloniti krpelja?

Peškir, Pauk, Buba, Krpelj, Prljav peškir
foto: GAETAN BALLY / KEYSTONE-SDA-ATS AG / Profimedia

1. Ako primetite krpelja na svom telu, ni u kom slučaju ne smete da ga premazujete ni sa čim – ni mast, ni alkohol, pa čak ni običnu vodu. Iako su takve metode preporučivale naše bake, lekari upozoravaju da su apsolutno neefikasne.

2. Takođe je zabranjeno seći kožu, koristiti oštre alate , na primer makaze, koje mogu zgnječiti parazita ili ga raskomadati i ostaviti glavu sa kleštima u rani.

3. Krpelja možete ukloniti temeljno dezinfikovanom pincetom. Treba ga uhvatiti za glavu (ne za telo), a potom odlučnim rotacionim pokretom izvući parazita.

4. Pocrvenelo mesto posle krpelja treba potom dezinfikovati vodonik-peroksidom ili vodom sa sapunom.

PAŽNJA! Ukoliko krpelja nismo uspeli da uklonimo u potpunosti ili crvenilo ne nestane posle 48 sati, obavezno posetite lekara.

(Espreso/Najžena)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.