IZ POLOPRIVREDNOG CENTRA OTKRIVAJU KAKO NAS VARAJU SA POPULARNIM MESOM: Saznajte kako da PREPOZNATE ono SVEŽE
Meso, Foto: Emilija Jovanović

naučite

IZ POLOPRIVREDNOG CENTRA OTKRIVAJU KAKO NAS VARAJU SA POPULARNIM MESOM: Saznajte kako da PREPOZNATE ono SVEŽE

Budite veoma pažljivi kad kupujete meso u supermarketu

Objavljeno:

Prilikom kupovine upakovanog mesa u prodavnici često ne možemo da znamo koliko dugo ono stoji tu. Malo-malo čujemo da se neko otrovao mesom, pogotovo pilećim belim koji se češće kvari. Međutim, postoji nekoliko caka koje otkrivaju da li je meso sveže ili nije.

Neki od njih su boja, količina tečnosti (vode sa sukrvicom) u pakovanju i tekstura.

Meso
foto: Printscreen/Youtube/ Gordon Ramsay

„Ako se meso nalazi u krvavoj vodi, to znači da je staro“, naglasila jeElizabet Roesik iz Nemačkog poljoprivrednog centra. Masnoća mesu daje aromu, ističe ona i dodaje da bi kvalitetno meso moralo da ima malo unutarmišićne masti, a to se vidi po belim prugama nalik venama kojima je meso prošarano.

Stručnjaci savetuju da je uvek najbolje da kupujemo domaće sveže meso. Ukoliko ipak kupujete ono upakovano, savetuje se da radije birate iz vaše regije, jer nije dugo putovalo do porodavnice.

Mesara, meso
foto: Emilija Jovanović

Naravno, nikad nemojte mehanički ili u žurbi da ubacujete namirnice, pa i meso u korpu, već obratite pažnju na rok upotrebe i rok trajanja.

Još jedna stavka koja otrkiva svežinu mesa jeste i boja koja zavisi od vrste do vrste. Pa tako, teletina treba da bude svetla, ali ne bela, isto kao i kod živine. Sveža govedina je srednje crvene boje, ne tamno crvene boje, a svinjetina blede ružičaste boje.

Čvrstoća mesa je isto jasni pokazatelj svežine. Kad prstom pritisnete meso, ako je sveže brzo će se vratiti u prvobitan položaj, a ako je staro, ostaće udubljenje, dok sama površina mesa treba da bude blistava.

Majke i snajke:

00:49

Majke i Snajke

(Espreso/Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.