ZA KRITSKOM DIJETOM SU POLUDELE ŽENE U SRBIJI: Ono što RADI TELU I ZDRAVLJU, nateraće vas da ODMAH PREĐETE NA NJU
Dijeta, Foto: Profimedia

OBRATITE PAŽNJU

ZA KRITSKOM DIJETOM SU POLUDELE ŽENE U SRBIJI: Ono što RADI TELU I ZDRAVLJU, nateraće vas da ODMAH PREĐETE NA NJU

Zainteresovala vas je ova dijeta? Pomoći ćemo da se hranite kao što to rade na Kritu – skinete kilograme i poboljšate zdravlje! Otkrićete novi svet ukusne, zdrave hrane i kritskog načina pripremanja namirnica što će vam poboljšati kvalitet života i čak produžiti život

Objavljeno: 10:32h

Suvišni kilogrami se mnogo lakše skupljaju, a sve teže skidaju. Međutim, nekada nije neophodno upuštati se u restriktivne dijete koje će ugroziti vaše zdravlje i kondiciju. Treba biti umeren i nežan prema sebi i svom telu. Ova dijeta je zato idelna ya mlade devojke, ali i starije žene. Nije restriktivna i može se posmatrati kao način i stil ishrane.

Kada je u pitanju ishrana, najbolje je da se ne odričete hrane, već da se odlučite za zdrave i uravnotežene programe ishrane koji će vašem telu obezbediti sve što mu je potrebno, a da to ne utiče na vašu figuru.

Kritska dijeta osnova

Osnova dijete je voće, mahunarke i povrće.

Voća ima u izobilju na Kritu i bukvalno pada sa drveća. U mnogim delovima ostrva možete da uberete voćke sa drveća tokom cele godine. Od novembra do aprila, stabla narandži i drugog citrusnog voća, mandarina, grejpfruta i limuna, su prepuna voća. Slatkih, sitnih voćki boje narandže, sličnih nektarini, ima u izobilju od marta do maja. Od juna, pijace i marketi su puni kajsija, lubenica… Vinove loze obiluju crnim i belim grožđem od kojeg prave vino i poslastice u avgustu. U septembru i oktobru smokve i nar su svuda i daju ih besplatno uz piće u pojedinim lokalima.

Dakle, sve vrste suvih i svežih mahunarki sa povrćem i zelenim lisnatim povrćem su glavne namirnice u ishrani tradicionalne kritske porodice i skoro da se uz svako jelo služi kuvano ili sveže povrće i mahunarke. Stanovnici Krita koji žive u selima koriste isključivo sveže namirnice za pripremanje obroka. Jela su jednostavna uz dodatak divljeg začinskog bilja zbog ukusa.

Kako da sledite Kritsku dijetu

Gojaznost, Kilogrami, Dijeta, Mršavljenje
foto: Profimedia / Dmitrii Kotin / Alamy / Alamy /

Ovo su osnovna pravila za Kritsku dijetu:

Koristiti maslinovo ulje kao glavnu masnoću, zamenite sve ostale masnoće i ulja za prženje i prelive. Pijte umerenu količinu vina, obično uz večernji obrok; jedna ili dve čaše dnevno za muškarce i jedna čaša za žene. Jedite puno svežeg voća kao dnevni desert; ograničite konzumiranje slatkiša koji sadrže velike količine šećera i zasićenih masnoća. Uključite u vašu ishranu više hrane biljnog porekla, uključujući voće, povrće, hleb i žitarice, mahunarke, jezgraste plodove i semenke. Jedite male količine sira i jogurta. Jedite male do umerene količine ribe i živinskog mesa sedmično, i ograničite konzumiranje jaja na maksimalno 4 sedmično. Uključite crveno meso povremeno, možda jednom sedmično, piše na sajtu Dijeta.net.

(Espreso/Najžena)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.