ZELENA DIJETA ĆE VAS IZUTI IZ CIPELA: Gubitak kilograma je ZAGARANTOVAN
Ilustracija, Foto: Printscreen/Youtube/ CooKing

paŽnja

ZELENA DIJETA ĆE VAS IZUTI IZ CIPELA: Gubitak kilograma je ZAGARANTOVAN

Tokom prepodneva preporučljivo je da se od hrane unosi jedino voće, a nakon što se pojede potrebno je barem pola sata da se sačeka pre unosa druge hrane. Ostatak dana mogu da se konzumiraju različite celovite žitarice poput prosa, ječma, heljde, kukuruza ili egzotičnijih poput kinoe i amaranta

Objavljeno:

Zelena dijeta je u principu lakto-vegetarijanska ishrana namenjena osobama koje žele da skinu višak kilograma. Tokom dijete konzumira se voće, povrće, žitarice i krompir i manje količine nemasnog sira i mleka.

Zelena dijeta je u principu lakto-vegetarijanska ishrana namenjena osobama koje žele da skinu višak kilograma. Tokom dijete konzumira se voće, povrće, žitarice i krompir i manje količine nemasnog sira i mleka. Dijetom gotovo da se ne unose mahunarke poput soje, pasulja, sočiva i leblebija, a meso, riba i jaja su isključeni sa jelovnika.

Tokom prepodneva preporučljivo je da se od hrane unosi jedino voće, a nakon što se pojede potrebno je barem pola sata da se sačeka pre unosa druge hrane. Ostatak dana mogu da se konzumiraju različite celovite žitarice poput prosa, ječma, heljde, kukuruza ili egzotičnijih poput kinoe i amaranta.

Žitarice i krompir su najvažniji izvori energije tokom dijete, pa treba da ih konzumirate uz sve glavne obroke. Krompir se uvek konzumira kuvan i preporučljivo je da je pripremljen uz salatu ili kao varivo.

Ručak, odnosno glavni obrok treba započeti sokom od svežeg povrća, a kao nezaobilazan deo na tanjiru se nalaze kuvani integralni pirinač ili krompir. Uz ručak možete da jedete obilje barenog povrća bez masnoće, čak ni u obliku ulja.

Dijeta
foto: Profimedia

Večeru kao i ručak treba započeti svežim sokom od povrća. Za večeru se priprema sveža salata od raznog povrća. Izbor povrća s obzirom na dane ili jela nije strogo određen već je kreiranje salata, kao i kuvanog povrća uz glavno jelo ostavljeno svakome na izbor.

Ulja se gotovo ne koriste. Baš poput voća, mleko i fermentirani mlečni proizvodi (kiselo mleko, jogurt, kefir) se takođe ne mešaju ni sa jednom drugom hranom i konzumiraju se samostalno.

Ponekad se obrok može nadopuniti svežim sirom ili nekom drugom vrstom nemasnog sira koji se preporučuje u kombinaciji sa povrćem, najčešće u obliku salata.

Primer jelovnika

Gojaznost, Kilogrami, Dijeta, Mršavljenje
foto: Profimedia / Dmitrii Kotin / Alamy / Alamy /

Doručak: čaša sveže isceđenog voćnog soka, pa voćna salata sa pola kašičice meda

Ručak: čaša soka od pardajza, gusta supa od šargarepe sa komadima tikvice i integralnim pirinčem, kriška tosta sa namazom od pasulja, salata od svežeg kupusa

Međuobrok: jogurt

Večera: čaša soka od šargarepe, šopska salata

Zelena dijeta je pre svega namenjena detoksikaciji organizma gde se kao posledica događa i gubitak kilograma. Dijeta je bogata prehrambenim vlaknima koja pospešuju proces detoksikacije, regulišu probavu i pomažu sniženju visokog holesterola, navodi Miss7Zdrava.

Zelenom dijetom se organizmu osigurava mnoštvo vitamina, minerala i fitohemikalija (antocijanina iz bobičastog voća, beta karotena iz narandžastog voća i povrća, resveratrola i fenola iz grožđa).

Ipak, u dijeti nedostaje adekvatan unos proteina, čak i onih biljnog porekla. Ne preporučuje se ni unos orašastih plodova i semenki koji bi mogli da obogate ishranu potrebnim nutrijentima. Tkođe u ovoj dijeti nedostaje gvožđa.

Zato, ako vaš lekar podržava vašu odluku da krenete sa dijetom, potražite pomoć stručnjaka u ispravnom pridržavanju plana kako bi bili sigurni da ispunjavate svoje potrebe za hranjivim materijama i lakše pratili napredak.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.